Eveniment

ONRC: Toate documentele pentru infiintarea unei firme vor putea fi depuse on-line

ONRC: Toate documentele pentru infiintarea unei firme vor putea fi depuse on-line

Bogdan Gaurean, director general adjunct al ONRC: Reproiectarea sistemului informatic se va intinde pe 2-3 ani si va necesita circa 10 milioane de euro. Principalul scop al acestei investitii este corelarea activitatii dintre toate oficiile teritoriale.

21.03.2008, 17:23 135

Imposibilitatea de a atasa timbrul fiscal care sa ateste plata unei taxe aferente este singurul impediment pentru ca toate actele sa poata fi depuse online la Registrul Comertului.
"Pentru ca sistemul de formulare electronica inteligenta sa functioneze in totalitate trebuie sa modificam o lege a trimbului judiciar. Oricum, din experienta altor tari este nevoie de cativa ani pentru ca firmele sa se indrepte de la ghiseu catre mediul online", a spus Bogdan Gaurean, director general adjunct la Registrul Comertului.
Incepand cu acest an ONRC a implementat sistemul de Formulare Electronica Inteligenta prin care persoanele juridice pot sa trimita online situatiile financiare de sfarsit de an, sa compleze cereri online si sa ataseze documente doveditoare precum si alte documente care nu necesita timbru fiscal.
Pentru a beneficia de acest sistem, firmele au nevoie pe langa computer si conexiune la internet, de o semnatura electronica. "Semnatura electronica este singura cheltuiala suplimentara a firmelor care vor sa-si faca cereri online sau sa-si depuna situatia contabila", a adaugat Gaurean, care a preluat functia de director adjunct al Registrului Comertului in luna august a anului trecut.
Investitiile pe care le va demara Registrul in acest an se vor concentra catre imbunatatirea sistemului informatic.
"Reproiectarea sistemului informatic se va intinde pe 2-3 ani si va necesita circa 10 milioane de euro. Principalul scop al acestei investitii este corelarea activitatii dintre toate oficiile teritoriale. Totodata, vom mai aloca in acest an si doua milioane de euro pentru dotarea cu tehnica de calcul", a spus Garurean.
O suma importanta va fi alocata in acest an si pentru achizitia de sedii, ca urmare a chiriilor din ce in ce mai usturatoare.
"Urmarim sa cumparam imobile in mai multe localitati pentru ca in acest moment toate sediile nostre din tara sunt inchiriate si avem cheltuieli din ce in ce mai mari. Planul de achizitii de sedii se va derula pe o perioada de trei - patru ani, iar in acest an ne-am propus sa cumparam cinci sedii", a precizat directorul adjunct al ONRC.
Registrul Comertului a inregistrat anul trecut venituri de circa 35 de milioane de euro, pentru acest an fiind estimata o crestere pana la aproximativ 48 de milioane de euro.
"Cresterea veniturilor Registrului din acest an va veni pe fondul dezvoltarii mediului de afaceri si al numarului mai mare de societati comerciale. Taxele noastre de operatiuni pe registru sunt nemodificate de doi ani", a adaugat Gaurean. El si-a propus o colaborare mai stransa cu institutiile omoloage din alte tari.
"Cred ca Registrul Comertului ar trebui sa dezvolte relatii atat cu mediul de afaceri si cu Camera de Comert, cat si cu alte registre din tari precum Spania sau Italia, pentru ca in timp sa putem pune la dispozitie informatii si despre firmele din alte state", a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO