Eveniment

Oprirea în vămi a transporturilor de flori - un război comercial România–Olanda? Miza, Spaţiul Schengen

Se ascunde un război comercial România–Olanda în oprirea în vămi a transporturilor de flori? Miza, Spaţiul Schengen

Autor: Iulian Anghel

19.09.2011, 16:34 8408

Ambasada Olandei transmite într-un comunicat îngrijorarea companiilor exportatoare olandeze faţă de oprirea în vămile româneşti a unor transporturi şi, indirect, ridică un semn de întrebare faţă de legalitarea operaţiunii atunci când spune: toate măsurile implementate de autorităţile române "ar trebui să fie conforme cadrului juridic al UE".

Peste trei zile ţările UE ar trebui să decidă integrarea României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen, dar Guvernul olandez a transmis deja că va face uz de dreptul său de veto pentru a bloca admiterea celor două ţări.

Pe acest fond au intervenit, începând de sâmbătă, controale la frontierele româneşti care vizează transporturile de seminţe şi flori din Olanda autorităţile susţinând că există suspiciunea că acestea ar fi purtătoare ale unor bacterii periculoase.

Nici noul gazon de pe Arena Naţională, adus din Olanda săptămâna trecută, nu a scăpat cu una cu două, camioanele fiind minuţios controlate.

Transportatorii s-au plâns ambasadei Olandei de la Bucureşti care precizează astăzi într-un comunicat: "În prezent, autorităţile olandeze sunt în contact cu autorităţile române pentru a obţine informaţii despre motivele care au determinat adoptarea acestei măsuri".

Pe plan politic, la Bucureşti, criticile împotriva deciziei Olandei se înteţesc. Ministrul român de externe Teodor Baconschi acuză guvernul olandez că este prizonierul unui partid extremist care se opune străinilor. Potrivit lui Baconschi, Franţa şi Germania s-au flexibilizat în privinţa aderării la Schengen, dar guvernul olandez este "întrucâtva captiv în agenda politică antieuropeană a unui partid extremist" .

Este vorba despre un partid de extremă dreaptă care, fără să participe la guvernare, sprijină guvernul în Parlament, iar fără acest sprijin Guvernul ar putea cădea în orice moment.

"Franţa şi Germania s-au flexibilizat, ne-au propus un scenariu în doi paşi, dar nu au reuşit să convingă Guvernul olandez, care este întrucâtva captiv în agenda politică antieuropeană, antimigraţionistă, a unui partid extremist. Se pare că dividentele politice ale acestei atitudini antieuropene nu au servit prea mult în cazul alegerilor din Danemarca (de la finele săptămânii câştigate de stânga politică - n.n.".

Ministrul de Interne, Traian Igaş, a susţinut că România îşi va apăra până la sfârşit şansele de aderare la considerând că este nedreptăţită în momentul de faţă şi nu poate să fie de acord să nu adere în 2011.

Opoziţia i-a cerut ministrului de interne şi preşedintelui Traian Băsescu să-şi asume eşecul Schengen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO