Eveniment

Optimism de la BERD: crestere economica de 1% in 2010

15.10.2009, 23:20 21

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) arevizuit in sus prognoza de crestere economica a Romaniei pentruanul viitor, de la 0,4% la 1%, estimarea fiind mai optimista decata FMI, care vede un avans de 0,5%.

"Dupa ani de crestere sustinuta, Romania se confrunta cu oincetinire economica semnificativa cauzata de declinulexporturilor, reducerea activitatilor din sectorul constructiilorsi diminuarea nivelului de finantare. Cu toate acestea,institutiile financiare internationale au actionat pentru a ajutala atenuarea impactului crizei, iar perspectiva Romaniei pe termenmediu ramane favorabila, cu un potential bun in ceea ce privestereluarea cresterii odata ce conditiile globale o vor permite",considera Peter Sanfey, economist al BERD.

Pentru acest an, BERD a dublat estimarea privind ajustareaeconomiei romanesti, de la -4% la -8%.

Specialistii institutiei considera ca orice posibila revenire aeconomiei la nivel regional anul viitor va fi "fragila sineconsistenta", prognoza de crestere economica "mascand"diferentele semnificative dintre statele emergente din zona.

"Este, de asemenea, evident ca impactul social al crizeieconomice globale va fi resimtit cu precadere anul viitor, candnumarul falimentelor companiilor si rata somajului vor continua sacreasca. Se estimeaza ca in regiunea BERD, cresterea pe termenmediu se va situa sub tendinta din ultimul deceniu", apreciazaeconomistul-sef al BERD, Erik Berglof.

Pentru Europa Centrala si de Est, BERD estimeaza o scadereeconomica medie de 6,3% pentru acest an, urmata de o crestere de2,5% in 2010. Desi cresterea regionala de 2,5% previzionata pentruanul viitor este mai optimista decat prognoza de 1,5% inaintata inluna mai, cifra reflecta mai degraba revenirea dintr-o incetiniremai puternica decat se anticipase la inceputul acestui an, si nusemnele unei consolidari economice, se arata in comunicat.

Factorii care vor influenta semnificativ cresterea economica deanul viitor sunt ritmul lent de crestere a exporturilor, in specialcatre zona euro, dar si inasprirea conditiilor de creditare,deoarece bancile vor continua, treptat, sa-si reduca investitiilein regiune, potrivit BERD. Finantarea persoanelor fizice sifirmelor mici va ramane limitata, ca urmare a cresterii numaruluicreditelor neperformante, anticipeaza institutia financiara."Economiile care se vor confrunta in continuare cu probleme insectorul bancar si cu obstacole in privinta recastigarii increderiipopulatiei ar putea inregistra o scadere anul viitor sau o cresterenesemnificativa."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO