Eveniment

Ordonanţa de urgenţă privind conducerea spitalelor, adoptată. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu: Nu mai vrem politică de partid în spitale

Ordonanţa de urgenţă privind conducerea spitalelor,...

Autor: Mediafax

16.11.2016, 18:09 1229

"Nu mai vrem politică de partid în spitale. E motivul pentru care managerii de spitale nu mai pot, începând de astăzi, deţine funcţii de conducere, administrare sau control în cadrul niciunui partid politic. Nu dorim spitale conduse în funcţie de interese politice. Am avut asta în destule cazuri în ultimii 25 de ani, în toata tara, şi, după cum ştim, şefii partidelor politice se tratează în general în străinătate pentru afecţiuni mai puţin complexe", a declarat Vlad Voiculescu.

Prin ordonanţa de urgenţă se lărgeşte sfera persoanelor care pot ocupa funcţia de manager de spital, iar selecţia se poate face şi din rândul altor categorii de specialişti cu. Până acum exista obligaţia managerilor din spitalele clinice de a fi cadru universitar sau medic primar.

"OUG prevede deschiderea funcţiilor de manageri de spitale pentru toţi cei care au competenţe. Orice cadru universita va putea participa în continuare la concursuri dar, alături de el, vor putea participa şi profesionişti care nu provin din mediul academic. Cazurile în care eşti în acelaşi timp şi un chirurg foarte bun, un profesor foarte bun, un cercetător foarte bun şi un manager foarte bun şi reuşeşti să le faci pe toate în acelaşi timp nu sunt chiar atât de dese cum credeam. (...) Eliminăm condiţiile restrictive în spitalele clinice, cele care nu au leg cu abilităţie manageriale. În Marea Birtanie 70 % din managerii din spitale nu sunt medici. În România, aceste restricţii coroborate cu alte măsuri, nu sunt menite decât să păstreze şi să consolideze puterea anumitor grupuri", a explicat ministrul Sănătăţii.

În OUG este prevăzută şi extinderea conflictului de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor. Astfel, este interzisă deţinerea de către soţul/soţia, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea
inclusiv ai managerului, a funcţiei de membru în comitetul director, şef de secţie, laborator sau serviciu medical sau a unei alte funcţii de conducere, inclusiv de natură administrativă, în cadrul spitalului la care persoana în cauză exercită funcţia de manager.

"Am făcut un pas important spre combaterea nepotismului în spitale", a completat Voiculescu.

De asemenea, un manager sau membrii comitetului director nu vor avea voie să primească finanţare pentru activităţile didactice sau de cercetare ştiinţifică din partea furnizorilor de bunuri şi servicii ai spitalului. Pentru şefii de secţii vor fi organizate concursuri, deoarece aceasta reprezintă metoda cea mai obiectivă şi transparentă pentru desemnarea celei mai potrivite persoane pentru ocuparea acestor funcţii.

Schimbările prevăzute în ordonanţa au venit ca urmare a controalelor efectuate în ultima perioadă, ministrul Sănătăţii precizând că nu e vorba despre inadvertenţe ci de "fenomene precum nepotismul, politizarea, conflictul de interese."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO