Eveniment

Pagubele produse de inundaţii, 350 mil. euro. Deocamdată

22.07.2010, 23:42 609

Pagubele produse de inundaţii depăşesc 350 mil euro (0,3% dinPIB), însă calculul este unul preliminar, pentru că apele nu s-auretras de peste tot. O estimare a Guvernului din urmă cu o lunăarăta că pagubele s-ar putea cifra la 0,6% din PIB.

"Până în acest moment, pagubele sunt evaluate undeva, cât amputut să evaluăm până acum, la peste 350 de milioane de euro, darevaluările continuă, vor continua pentru că pagube mari sunt înspecial înregistrate în zona ministerelor Mediului şiAgriculturii", a arătat ministrul administraţiei şi internelor,Vasile Blaga, la finalul şedinţei de guvern de miercuri seară.

37 de judeţe au fost lovite anul acesta de inundaţii şi peste9.000 de locuinţe au fost afectate sau distruse. Societăţile deasigurări se aşteată să plătească în jur de 10 mil. euro pentrudosarele de daună. Însă nu toate bunurile distruse erauasigurate.

În jur de 270.000 de hectare de culturi au avut de suferit de peurma inundaţiilor, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.Pagubele se pot amplifica nu doar din cauza inundaţiiilor, ci şi aploilor. Insula Mare a Brăilei nu a fost inundată, dar culturile aude suferit. Culiţă Tărâţă, patronul societăţii TCE 3 Brazi, careexploatează în Insula Mare a Brăilei 60.000 de hectare de terenagricol, spune că apa Dunării s-a infiltrat pe sub diguri, pământuls-a înmuiat şi o bună parte din recolta de cereale, care oricumeste compromisă calitativ, nu poate fi secerată.

Ştefan Niculae, preşedintele Federaţiei Agrostar, afirmă că,dintr-o producţie de grâu estimată pentru marile exploataţii, laînceputul anului, la 5,7 mil. tone se va putea obţine, în final,aproximativ 3,3 mil. tone.

În urmă cu două săptămâni, Ministerul Agriculturii a cerutComisiei Europene, realocarea a 124 mil. euro în cadrul ProgramuluiNaţional de Dezvoltare Rurală pentru reconstrucţia infrastructuriirurale afectate. De asemenea, Guvernul a cerut sprijinul ComisieiEuropene pentru un ajutor de urgenţă şi ar putea primi 75 demilioane de euro dintr-un fond constituit în acest scop.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO