Eveniment

Parcuri industriale la Giurgiu si Corabia

30.04.2003, 00:00 54

Ministerul Dezvoltarii si Prognozei (MDP) si-a dat acordul de principiu pentru realizarea a doua parcuri industriale la Giurgiu si Corabia, cele doua obiective urmand sa fie amplasate pe o suprafata de aproape 25 de hectare.
Astfel, Parcul Tehonologic si Industrial Giurgiu, localizat in zona de nord a orasului, va fi realizat pe o suprafata de 13,4 hectare, aflata in incinta societatii comerciale Dunareana.
Initiatorii proiectului estimeaza ca in urma punerii in functiune a parcului industrial vor fi create circa 4.000 de noi locuri de munca.
De asemenea, parcul industrial de la Corabia va beneficia, in cadrul programului Phare 2000, de fonduri nerambursabile in valoare de un milion de euro, pentru reabilitarea si modernizarea infrastructurii si va fi amplsat pe o suprafata de 10,46 hectare. Societatile care vor activa in Parcul Corabia vor desfasura, in principal, activitati de producere si comercializare a componentelor si subansamblelor auto, confectii metalice, precum si confectii textile si incaltaminte.
"Numai pentru realizarea infrastructurii parcului de la Corabia sunt necesare circa 500 locuri de munca. Ulterior punerii in functiune vor fi create aproximativ 1.130 locuri de munca. La fel ca si in cazul parcului industrial de la Giurgiu, urmarim valorificarea resurselor umane avand in vedere declinul industriei locale", a declarat Leonard Cazan, ministrul Dezvoltarii si Prognozei.
MDP a lansat anul trecut in martie programul "Parcuri industriale" pentru a-i determina pe agentii economici sa investeasca in imbunatatirea infrastructurii regionale, respectiv in parcuri industriale. De la lansarea programului si pana in prezent au fost acordate 11 tiluri de parcuri industriale, majoritatea acestora avand ca proprietari consilii judetene sau locale. Prin acest program, care se va derula in perioada 2002-2005, se aloca 583 miliarde de lei (peste 17 mil. dolari) de la bugetul de stat pentru proiecte de realizare/modernizare a infrastructurii aferente parcurilor industriale prin care sa se faciliteze desfasurarea activitatii agentilor economici.
Pana la aparitia parcurilor industriale singurele locuri in care se puteau derula afaceri intr-un spatiu special amenajat erau doar zonele industriale. Dar, structura acestora nu s-a ridicat la cerintele investitorilor astfel incat s-a ajus la formula parcurilor industriale care ofera, pe langa spatii de productie adaptate nevoilor de afaceri, si zone verzi. Intr-un parc un investitor are batai de cap minime in ceea ce priveste infrastructura: n-are probleme cu apa, curentul, caile de acces, comunicatii etc. El vine, se instaleaza si plateste o chirie lunara care difera de la caz la caz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO