Eveniment

Pariul lui Vosganian: 5% in plus la salariile bugetarilor, dar cu taieri de posturi vacante

Pariul lui Vosganian: 5% in plus la salariile bugetarilor, dar cu taieri de posturi vacante

Click pentru imaginea intreaga

12.10.2007, 19:00 26

Ministerul Muncii, Ministerul Economiei si Finantelor, Serviciul de Protectie si Paza, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Ministerul Agriculturii si Ministerul Culturii au primit pentru 2008 cele mai mari cresteri de alocatii bugetare fata de sumele din 2007, de la 40% - pentru majorarea pensiilor, pana la 26%, conform proiectului de buget pe 2008.
De cealalta parte, Ministerul Justitiei are un minus de 15%, iar Ministerul de Interne de 3%.
Cheltuielile de personal prevazute in buget ar urma sa creasca anul viitor cu numai 5% in lei (dar cu taierea posturilor vacante din schemele ministerului), fata de un salt de 28% conform bugetului pe 2007, insa inclusiv FMI si-a exprimat indoieli in privinta capacitatii Guvernului de a face fata presiunilor sindicale, recomandand ca macar orice crestere salariala sa fie amanata pentru a doua jumatate a anului.
De altfel, si ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat pentru ZF ca la dezbaterile din Parlament asteapta ca opozitia sa introduca amendamente pentru suplimentarea fondurilor pentru politici sociale, inclusiv majorarea salariilor pentru bugetari, precum si pentru agricultura.
Bugetul aprobat de Guvern constituie o sursa de ingrijorare pentru banca centrala, care se teme de efectele pe care cresterile salariale si de pensii prevazute, precum si cele pe care le vor antrena in economie, le vor avea asupra inflatiei.
BNR si-ar dori nici mai mult nici mai putin ca amendamentele din Parlament sa propuna reduceri de cheltuieli, nu cresteri, in ciuda atmosferei preelectorale.
Banca centrala considera ca politica monetara si politica de curs sunt aproape epuizate ca eficienta in lupta cu inflatia, cerand Executivului ca politica fiscala sa preia rolul principal, asa cum a recomandat insistent si FMI, care a cerut si o strategie fiscala pe termen mediu care sa disciplineze politica in domeniu pe fundalul instabilitatii politice care s-ar putea prelungi.
Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, sustine ca Guvernul este dispus sa negocieze amendarea proiectului de buget, dar numai in anumite limite si fara a afecta tinta de deficit de 2,7% din PIB. FMI a recomandat un deficit de sub 2% din PIB.
"Nivelul deficitului bugetar este principalul lucru pe care nu il vom negocia", sustine ministrul. Pentru 2008, deficitul bugetar este fixat la 2,7% din PIB, adica aproximativ 3,7 mld. euro.
Anul acesta, tinta de deficit bugetar este de 2,8%, chiar si dupa ce au fost operate doua rectificari bugetare, desi bugetul public a stat majoritatea timpului de pe excedent.
La finele lunii septembrie, bugetul general consolidat inregistra un surplus de cel putin 0,2%-0,3% din PIB.
Vosganian considera ca pana la sfarsitul anului deficitul va ajunge undeva intre 1% si 2% din PIB.
Pentru anul viitor, desi tinta de deficit este asemanatoare, Vosganian spune ca nu este obligatorie atingerea acestui obiectiv.
"Nu vreau sa fac deficit cu tot dinadinsul. Dar mentinerea tintei de deficit la un nivel ridicat inseamna ca mentinem competitia deschisa intre ministere, pentru crearea de politici publice. Daca un minister vine cu proiecte noi, va putea primi fonduri suplimentare", a explicat ministrul. Bugetul este construit in asa fel incat sa intruneasca suportul politic necesar aprobarii de catre Parlament. Din moment ce Guvernul nu are sustinere majoritara in Legislativ, bugetul trebuie sa convinga, nu sa fie impus, spune ministrul.
Primele reactii aparute dupa adoptarea de catre Guvern a proiectului de buget si trimiterea acestuia in Parlament au fost caracterizate de Vosganian ca "mai degraba incurajatoare, intr-un ton firesc al opozitiei."
Proiectul de buget a ajuns pe masa Parlamentului pe 10 octombrie, in chiar ultima zi permisa de legea finantelor publice.
Dezbaterile asupra proiectului de buget vor incepe curand si vor dura in functie de numarul de amendamente propuse si discutate.
BNR pledeaza pentru evitarea riscului ca bugetul pe 2008 sa fie impulsul pentru o aterizare dura a economiei, care deja da semne de slabire, in timp ce inflatia se reaprinde, iar productivitatea nu mai tine pasul cu cresterile salariale in salturi. Banca centrala a fost surprinsa de asaltul inflatiei in septembrie, chiar si dupa "socul" din august, prognoza sa fiind de 0,7% fata de cifra finala de 1,08%.
Dintre zonele sensibile electoral, pentru invatamant au fost alocate sume reprezentand 6% din PIB (cu 27% mai mult fata de acest an), iar pentru cercetare-dezvoltare au fost prevazute fonduri de 0,7% din PIB (cu 41,6% mai mult fata de 2007).
De asemenea, sanatatea a primit 4,5% din PIB (cu 27,4% mai mult fata de 2007), bugetul ministerului de resort depasind 4,9 miliarde de lei, in timp ce pentru asigurari si asistenta sociala a fost alocat 11,9% din PIB (plus 30%).
Pentru agricultura a fost alocat 2,7% din PIB (13% mai mult comparativ cu acest an), iar pentru transporturi si infrastructura a fost repartizat 4% din PIB (cu 14% in plus fata de 2007), bugetul Ministerului Transporturilor depasind 9,9 mld. lei.
Bugetul alocat Ministerului Afacerilor Externe in 2008 va fi de peste 510 milioane lei, finantarea de la bugetul de stat inregistrand o crestere de 2,1% fata de bugetul de stat rectificat in 2007, din care 374,4 milioane de lei pentru asigurarea reprezentarii diplomatice si realizarea obiectivelor de politica externa ale Romaniei, 61,7 milioane de lei pentru proiecte privind crearea conditiilor de aderare a Romaniei la spatiul Schengen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO