Eveniment

Parlamentul îi pune piedică viitorului premier încă dinainte ca acesta să fie învestit

Parlamentarii din toate partidele au votat majorările salariale amintind de anul 2008 când s-a petrecut acelaşi lucru din cauza căruia ieşirea din criză nu a mai fost posibilă fără tăierea salariilor bugetarilor cu 25%

Parlamentarii din toate partidele au votat majorările salariale amintind de anul 2008 când s-a petrecut acelaşi lucru din cauza căruia ieşirea din criză nu a mai fost posibilă fără tăierea salariilor bugetarilor cu 25%

Autor: Iulian Anghel

12.11.2015, 00:05 355
Nici nu a apucat să spună ceva despre formarea guvernului, că Dacian Cioloş s-a văzut obstrucţionat în Parlament inclusiv de susţinătorii săi declaraţi.

Camera Deputaţilor a adoptat ieri cu 319 voturi pentru, 7 abţineri şi doar un vot împotrivă ordonanţa de urgenţă prin care se măresc cu 25% salariile din sănătate, dar şi cu 10% salariile tuturor bugetarilor, dacă nu au beneficiat anterior şi de alte majorări, aşa cum stabileşte un amendament al PSD. Inclusiv liberalii care îl susţin pe Cioloş au votat pentru majorările salariale, ceea ce va crea dificultăţi suplimentare viitorului guvern când va alcătui bugetul pe 2016.

Situaţia aminteşte de un fapt din 2008 când guvernul lui Popescu-Tăriceanu nu susţinea majorarea salariilor profesorilor, dar miniştrii care erau şi parlamentari au votat pentru aceste majorări. Ulterior ele au fost eliminate, dar cei cărora li se majoraseră deja salariile au acţionat guvernul în judecată şi au câştigat. Şi acum bugetul mai plăteşte astfel de drepturi salariale câştigate în instanţă.

Nu există nicio simulare privind costurile acestei majorări care va avea efect asupra cheltuielilor bugetare. Dacă socotim că anvelopa salarială în cazul bugetarilor a depăşit 7% din PIB, putem deduce că, la un PIB estimat în 2015 de 709 mld. lei, distracţia ar ajunge să coste în jur de 5 miliarde de lei. Dacă se va aplica doar celor care nu au primit majorări, atunci factura este mai mică, dar oricum parlamentarii au dat dovadă de lipsă gravă de echilibru pentru că pun în dificultate un guvern care nu s-a angajat încă la nimic, care nu ştie nici măcar de ce resurse dispune, deoarece nu a apucat să intre în detaliile guvernării. În plus, fiind vorba despre o ordonanţă de urgenţă, aceasta era deja în vigoare, prin urmare parlamentarii puteau aştepta instalarea guvernului ca să vadă dacă există bani pentru toţi bugetarii.

Dar nu au făcut-o dovedind că, deşi reprezintă Legislativul, nu respectă nici legea întrucât atunci când avansează amendamente cu impact financiar ei trebuie să indice şi sursa de finanţare. Ceea ce nu au făcut.

Iniţial liberalii s-au opus amendamentului de majorare cu 10% a salariilor, care este al PSD, cerând mai întâi date suplimentare de la Ministerul de Finanţe, cu privire la impactul bugetar. Dar apoi au votat cot la cot cu ceilalţi.

Preşedintele poate întoarce legea în Parlement o singură dată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO