Eveniment

Partizanii regionalizării şi-au descoperit adversarul comun: Bucureştiul care le sugrumă dezvoltarea

Partizanii regionalizării şi-au descoperit adversarul...

Autor: Vasile Magradean, Iulian Anghel

20.06.2013, 20:54 542

Ministrul dezvoltării regionale Liviu Dragnea şi-a găsit susţinători puternici pentru proiectul său de regionalizare la Cluj.

Dragnea, care coordonează elaborarea proiectului de regionalizare, a susţinut ieri într-o dezbatere la Cluj despre regionalizare că descentralizarea este cea mai grea luptă pe care provinciile o duc cu Bucureştiul, ca simbol al unei puteri centralizate.

„În 1862, când Cuza a înfiinţat judeţele, ţara s-a rupt de feudalism, iar acum avem şansa ca, prin regionalizare, să ne rupem definitiv de comunism. (…)  Sistemul actual are rădăcini comuniste, este rigid, brutal şi agresiv cu cetăţenii, cu firmele, este unul care frânează procesul de dezvoltare din România. Regionalizarea este cea mai grea luptă care se dă în România, lupta teritoriului cu Bucu­reştiul, nu cu oamenii din Bucureşti, ci cu Bucureştiul ca simbol al unei puteri cen­tralizate în care o mână de oameni vor să decidă destinul fiecărui român, al fiecărei localităţi, ceea ce nu mai poate continua“, a susţinut Dragnea.

Lui i s-a alăturat fostul ministru al internelor Ioan Rus care a susţinut că regio­nalizarea este în interesul săracilor: „Diferenţa între Bucureşti şi vreo 30 de judeţe este de 1 la 20. Un prim duşman al regio­nalizării este Bucureştiul. Descen­trali­zarea şi regionalizarea vin în avantajul exclusiv al săracilor, nu al bogaţilor, pentru că ei vor pierde din această influenţă în urma acestui proces. (…) Alt duşman al regionalizării va fi corupţia şi distribuţia ei în acest moment în România“.

Deşi se discută de luni bune despre regionalizare, nu există niciun proiect concret în baza căruia să se poarte discuţiile. Înainte chiar de a fi stabilit, teoretic, care vor fi atribuţiile regiunilor a început lupta pentru desemnarea „capitalelor“ de regiune.

Este de notorietate disputa dintre primarul Sibiului Klaus Iohannis şi preşedintele PSD Braşov, ministrul Constantin Niţă: fiecare ar vrea ca oraşul pe care îl reprezintă să fie capitala regiunii Centru.

Iohannis chiar a spus clar că a intrat în PNL (unde a ajuns numărul doi în partid) pentru a forţa desemnarea Sibiului drept capitală de regiune.

Până atunci, Dragnea vrea să împace şi capra şi varza: „În ceea ce priveşte dorinţa unui judeţ sau a altuia de a avea reşedinţa în interiorul său, este firească, dar decizia nu se va baza pe orgolii şi pe criterii politice de moment, ci se bazează pe criterii funcţionale. Reşedinţa unei regiuni trebuie pusă în locul care asigură cea mai importantă funcţiona­litate, care este centrul fluxurilor comerciale, fluxurilor economice, al celor demografice. Celelalte instituţii regionale vor fi amplasate în celelalte reşedinţe de judeţ“.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 21.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO