Eveniment

Patronatele propun pentru firmele cu pierderi impozit forfetar diferentiat in functie de afaceri. Cum comentati?

Patronatele propun pentru firmele cu pierderi impozit forfetar diferentiat in functie de afaceri

Cezar Coraci, presedintele UGIR 1903: Noi am propus ca firmele cu cifre de afaceri de pana la 15.000 de euro sa plateasca impozit zero, insa Ministerul de Finante nu a fost de acord. (FOTO: Agerpres)

07.04.2009, 00:00 43
 

Patronatele au propus Ministerului Finantelor ca in cazul firmelor cu pierderi sa fie stabilit un impozit forfetar progresiv, cuprins intre 500 si 1.500 de euro, diferentiat in functie de nivelul cifrei de afaceri. Impozitul diferentiat ar urma sa fie aplicat doar in cazul firmelor care au inregistrat pierderi in ultimii doi ani.

„Cei de la Ministerul Finantelor au spus ca vor analiza aceasta propunere", sustine Cezar Coraci, presedintele UGIR 1903. Conducerea coalitiei de guvernare a decis sa initieze o serie de discutii cu sindicatele si cu mediul de afaceri referitoare la impozitul forfetar inainte de a lua o decizie la nivelul Guvernului privind acest impozit. Ieri a avut loc la Ministerul Finantelor o intalnire pe aceasta tema unde au participat reprezentantii institutiei, patronatele si sindicatele.
Discutiile vin dupa ce Ministerul Finantelor a initiat un proiect de ordonanta de urgenta prin care firmele din 20 de domenii de activitate - printre care imobiliare, turism, restaurante, transport, comert - ar urma sa plateasca un impozit de minimum 6.500 de lei pe an (1.500 de euro), chiar daca sunt pe pierdere.
Astfel, microintreprinderile ar trebui sa plateasca cel putin 1.625 de lei trimestrial, daca impozitul datorat, de 3% din venituri, este mai mic de aceasta suma. De asemenea, firmele pentru care impozitul pe profit este mai mic decat 0,5% din veniturile inregistrate ar fi obligate la plata acestei sume, dar nu mai putin de 6.500 de lei anual.
Masurile au fost contestate atat de micii intreprinzatori si firmele mari, cat si de analistii si consultantii fiscali, care considera ca nu ar fi eficienta si nici oportuna introducerea impozitului minim, in conditiile in care cea mai mare parte a companiilor ar putea inregistra pierderi din cauza crizei economice. La discutiile de ieri, Finantele nu au fost de acord sa renunte la aplicarea impozitului forfetar in cazul firmelor cu cifre de afaceri de pana la 15.000 de euro. „Noi am propus ca firmele cu cifre de afaceri de pana la 15.000 de euro sa plateasca impozit zero, insa Ministerul de Finante nu a fost de acord", a spus Coraci.
Potrivit propunerii patronatelor, firmele care au inregistrat pierderi in ultimii doi ani, indiferent de domeniul de activitate, ar putea plati un impozit forfetar anual de cel putin 500 de euro daca au o cifra de afaceri de cel mult 15.000 de euro, iar contributia la buget a companiilor cu afaceri de 15.000-30.000 de euro ar urma sa fie de minimum 1.000 de euro anual.
Totodata, societatile cu pierderi a caror cifra de afaceri se situeaza intre 30.000 si 100.000 de euro ar urma sa plateasca un impozit minim de 1.500 de euro, potrivit propunerilor oamenilor de afaceri.
In cazul in care cifra de afaceri este cuprinsa intre 1 mil. euro si 30 mil. euro impozitul forfetar ar fi stabilit la 10.000 de euro, pentru ca nivelul sa urce la 15.000 de euro, daca afacerile trec de 30 mil. euro, indiferent daca firmele au profit sau nu.
Ministerul Finantelor Publice justifica necesitatea introducerii impozitului minim prin faptul ca aproape 40% dintre companiile inregistrate declara pierderi, desi au cifre de afaceri ridicate.
Din analizele efectuate de minister la nivelul anului 2007, din cei 617.525 de contribuabili persoane juridice, 2.000 asigura peste 85% dintre veniturile publice. Numarul societatilor care au declarat pierderi la nivelul anului 2007 a fost de 242.106, cifra de afaceri a acestor companii ridicandu-se la 134 mld. lei, respectiv 16,5% din cifra de afaceri totala in economie.
Ministerul Finantelor considera ca statul nu trebuie sa incurajeze comportamentul de tip „free rider", respectiv obtinerea beneficiului fara a plati pentru acesta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO