Eveniment

Patronii: Inca 100.000 de constructori ar urca piata cu 4 mld. euro

27.02.2008, 19:46 17

Piata constructiilor, care va inregistra anul acesta o crestere de 30%, pana la 12 miliarde de euro, ar putea ajunge la 16 miliarde de euro, daca ar fi acoperit deficitul de 100.000 de muncitori, potrivit Patronatului Societatilor din Constructii (PSC).
Cu alte cuvinte, un muncitor din constructii are o productivitate medie de 40.000 de euro pe an.
"Cea mai mare problema cu care se confrunta piata de constructii este deficitul de forta de munca. Daca ar mai fi angajati inca 100.000 de muncitori, ar putea adauga patru miliarde de euro la valoare pietei de anul acesta, estimata la 12 miliarde de euro. Spre exemplu, in prezent exista un raport de 375 de locuinte la 1.000 de locuitori, nivel scazut fata de media europeana, care trebuie acoperit printr-un nivel ridicat al constructiilor", a declarat Gheorghe Polizu, presedintele PSC. Potrivit lui, in tari precum Germania sau Franta exista un coeficient de 450 - 500 de locuinte la mia de locuitori.
In aceste conditii, in urmatorii ani ar trebui sa fie construiti circa 22 de milioane de metri patrati de spatiu locativ, pentru a acoperi deficitul de locuinte.
Una din cauzele principale ale deficitului de muncitori este munca la negru.
"Daca s-ar inaspri controalele pe santiere, am putea asista la o crestere a fortei de munca legale. Spre exemplu, in circa 80% din lucrarile din nordul Capitalei, in special Pipera, a fost folosita forta de munca la negru", afirma Adriana Iftime, director general executiv al PSC.
Solutia de repatriere a muncitorilor romani care lucreaza in strainatate este, in opinia lui Iftime, foarte greu de realizat, in conditiile in care romanii s-au mutat cu familiile si s-au invatat cu nivelul de trai din tari precum Spania si Italia.
"Campania tarilor interesate (Spania si Italia - n.r.) sa pastreze muncitorii romani este mai puternica si mai eficienta decat campania guvernului roman de a-i aduce inapoi. Drept dovada, la targul organizat la Roma, companiile romanesti au facut oferte doar pentru muncitori, nu si pentru familiile lor", explica Iftime. Nici macar scaderea pietei constructiilor din Spania nu va aduce un val de reveniri in tara ale muncitorilor, care cel mai probabil se vor reorienta catre alte sectoare.

Consumul de otel beton, spre 800 mil. euro

Piata de otel beton, una dintre cele mai dinamice din industria de constructii, a inregistrat anul trecut o crestere de 15% fata de 2006, pana la 620 mil. euro, valoare exprimata la preturi de producator, potrivit Asociatiei Romane a Distribuitorilor de Metale (ARDIMET). Insa, anul acesta se va inregistra o majorare a consumului de 12%, la care se va adauga un avans de circa 10-15% a preturilor, care vor impinge valoarea pietei catre 720-750 mil. euro. "Otelul-beton a fost anul trecut produsul vedeta al pietei, pentru ca are o pondere de 40% in volumul unei lucrari de constructii. Importurile au avut pondere de circa 30%, majoritatea fiind din Turcia, insa ponderea acestora va creste, pentru ca nu au fost anuntate investitii in majorarea productiei interne", spune Petru Todoran, directorul executiv al ARDIMET.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO