Eveniment

Patru prioritati politice la elaborarea bugetului

11.10.2005, 20:10 10

Infrastructura, educatia, sanatatea si agricultura sunt prioritatile stabilite de liderii aliantei D.A. la elaborarea proiectului de lege privind bugetul de stat in 2006.

Ieri, in reuniunea saptamanala, liderii liberali si democrati au convenit aceste principii, fara a discuta insa despre cifre care urma sa fie negociate in sedinta de guvern de dupa-amiaza.

Pana la inchiderea editiei, guvernul nu a facut publice informatii privind deciziile legate de structura proiectului de buget pentru 2006.

"Anul viitor, Guvernul va aloca fonduri pe baza de programe si proiecte care sa reprezinte aplicarea programului de guvernare", a afirmat, la finalul reuniunii, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Presedintele Traian Basescu a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca i-a cerut ministrului finantelor Sebastian Vladescu (PNL) sa intocmeasca un buget 100% concentrat pe proiecte si a solicitat partidelor din coalitia la guvernare sa acorde mai multi bani pentru infrastructura si mediu.

Tot ieri, liderii aliantei au decis ca pachetul de reforma din sanatate sa fie adoptat prin asumarea raspunderii guvernamentale la sfarsitul lunii noiembrie.

"Este vorba despre legea spitalelor, a farmaciei, a asigurarilor sociale de sanatate si a asigurarilor suplimentare de sanatate. Unele dintre acestea vor fi legi noi, iar la altele, cum este cazul legii spitalelor, se vor introduce reglementari privind conflictul de interese, clasificarea unitatilor spitalicesti si alte noutati", a mai spus Nicolaescu.

Conform unor surse din alianta, in legea farmaciei va fi introdusa o prevedere prin care numarul farmaciilor care apartin unei companii va fi limitat la 5 unitatii pentru suta de mii de locuitori. Sursele citate nu au oferit detalii legate de acest proiect precizand ca au fost stabilite doar anumite principii.

Ministrul sanatatii si-a exprimat speranta ca domeniul pe care il coordoneaza sa primeasca aproximativ cinci la suta din PIB, in 2006 si 2007, respectiv sase la suta din PIB in 2008. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels