Eveniment

Păuna, Banca Mondială: Ajustările fiscale sunt o prioritate. Finanţarea deficitului e o consecinţă

Cătălin Păuna, economistul-şef al Biroului Băncii Mondiale la Bucureşti

Cătălin Păuna, economistul-şef al Biroului Băncii Mondiale la Bucureşti

22.07.2010, 23:43 47

Autorităţile române trebuie să se focalizeze prioritar peajustările fiscale, în contextul în care pieţele trebuie convinsecă Guvernul continuă programul de reducere a deficitului bugetar şiaplică măsurile adecvate, consideră Cătălin Păuna, economistul-şefal Biroului Băncii Mondiale la Bucureşti.

El susţine că lipsa ajustărilor fiscale din trecut este unuldintre motivele pentru care România se află printre ultimele ţăricare vor relua procesul de creştere economică.

"România a fost într-o poziţie mai dificilă decât ţările dinregiune pentru a face faţă crizei. Cred că acest lucru estereflectat de mai mulţi factori. România a avut (înainte de criză -n.r.) unul dintre cele mai mari deficite bugetare din Europa. Acestlucru a lăsat puţin spaţiu pentru folosirea unor măsuri care săstimuleze creşterea economică", a declarat ieri Păuna, după ovideoconferinţă în care Kaspar Richter, senior economist al BănciiMondiale, a prezentat raportul periodic al băncii cu privire lacele mai noi state membre ale Uniunii Europene - UE 10.

Conform raportului, pentru prima dată de la începutul crizeifinanciare mondiale, cele mai noi state membre ale Uniunii Europeneşi-au reluat procesul de creştere economică pozitivă, însă valoarearămâne scăzută, iar ritmurile de creştere sunt inegale reflectânddiferite niveluri ale dependenţei de cererea externă,dezechilibrele iniţiale, precum şi factori specifici naţionali. Încazul României dependenţa ridicată de finanţarea externă şiponderea redusă a exporturilor ca procent din PIB, comparativ cualte state din regiune, a condus la încetinirea procesului deredresare economică, potrivit lui Păuna.

Cu toate acestea, reprezentantul Băncii Mondiale consideră căexporturile vor continua să rămână unul dintre puţinele motoarecare vor susţine creşterea economică. "Eu continui să cred că vomavea o creştere economică pozitivă anul viitor, dar este foartegreu să faci estimări în astfel de vremuri. Exporturile nete vor fiunele dintre puţinele motoare care vor putea stimula creştereaeconomică."

Păuna a afirmat că lipsa reformelor structurale din ultimii ani,privind mediul de afaceri şi alte sectoare, a făcut imposibilăatenuarea impactului puternic asupra PIB din 2009, când economias-a contractat cu 7,1%. "Contracţia economică ar fi fost mult mairedusă în 2009 (dacă ar fi fost făcute reformele structurale,n.r.). Acum ne-am fi aflat pe o pantă ascendentă. Ce trebuia făcutîn ultimii ani era concentrarea pe agenda reformelor structuraleneterminate."

În ceea ce priveşte piaţa muncii, Păuna a menţionat că, dacă sedoreşte stimularea forţei de muncă, ar fi de preferat să se evitecreşterea taxelor şi să fie îmbunătăţită flexibilitatea acestuisector, chiar prin amendarea Codului muncii.

Întrebat dacă România va contracta un nou împrumut de la FMI,Păuna a evitat să răspundă direct la întrebare, arătând că cel maiimportant factor este un cost redus de finanţare, fiindrecomandabilă o finanţare multilaterală, de la instituţiifinanciare internaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels