Eveniment

Pesimism extern privind următoarele şase luni

Autor: Marius Oncu

24.10.2010, 23:50 13

Percepţia experţilor financiari privind perspectivele economieiRomâniei în următoarele şase luni s-a înrăutăţit în octombrie, întimp ce la nivelul Europei Centrale şi de Est aceasta s-aîmbunătăţit, potrivit unui sondaj efectuat de institutul ZEW şigrupul austriac Erste.

Indicele ZEW privind aşteptările specialiştilor pentru România înur­mă­toarele şase luni a coborât de la 21,3 puncte în septembriela 14 puncte în octombrie, se arată într-un comunicat alinstitutului german. Pen­tru Europa Centrală şi de Est, indiceleaşteptărilor la şase luni a cres­cut cu două puncte, de la 17,3 la19,3 puncte. Începând din octombrie, studiul include şi Turcia.Specialiştii consultaţi de ZEW se aşteaptă ca Turcia săînregistreze cea mai bună evoluţie din regiune în următoarele şaseluni, evaluând eco­no­mia acestui stat cu 20,9 puncte. Următoareleclasate sunt Ungaria (16,5 puncte), Polonia (15,4 puncte), România(14 puncte), Slovacia (11,5 pun­cte), Cehia (10,2 puncte) şiCroaţia (7,4 puncte). România a rămas pe pe­nul­timul loc înregiune în funcţie de percepţia si­tuaţiei actuale. Indiceleres­pectiv a crescut de la -43,4 puncte în septembrie la -26,2puncte în octombrie.

La nivelul regiunii, situaţia actuală s-a îmbunătăţit, indiceleaferent urcând de la -5,7 puncte în septembrie la 3,2 puncte.Sondajul pe luna octom­brie include şi Turcia. Economia Turciei afost inclusă în sondaj pe primul loc şi în funcţie de situaţiacurentă, indicele privind evaluarea de către experţii consultaţi deZEW situându-se la 45,9 puncte. Pe următoarea poziţie se aflăPolonia (12,4 puncte) şi Cehia (11,7 puncte).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO