Eveniment

Pesimism pentru ultimul trimestru, care are cea mai importanta contributie la evolutia PIB

Pesimism pentru ultimul trimestru, care are cea mai importanta contributie la evolutia PIB

Vergil Voineagu, presedintele Institutului National de Statistica, spune ca, in general, trimestrul 4 nu aduce modificari in evolutia PIB, dar are rezerve ca si in 2008 se va mentine aceasta situatie

15.12.2008, 19:46 31

"Trendul de evolutie a PIB este dat de tendinta la noua luni, ultimul trimestru al anului neaducand modificari spectaculoase la nivelul intregului an, dar am rezerve daca si in 2008 se va mentine aceasta situatie, lucrurile putand sa ia o alta intorsatura", apreciaza presedintele Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu.

Analistii sustin ca trimestrul patru a avut, in general, cea mai mare contributie la PIB anual, de peste 30%, avand in vedere cifrele din anii anteriori, si estimeaza o incetinire a cresterii PIB la 5-6% pentru ultima parte a anului.
"Contributia trimestrului IV este in general mai mare si probabil va fi cu cea mai mica crestere", apreciaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
La randul ei, Catalina Constantinescu, senior economist la RBS Bank, spune ca ultimul trimestru al anului are cea mai mare pondere atat in termeni reali - ca si volum, cantitate produsa -, cat si in termeni nominali.
Astfel, in termeni reali, in acest an, trimestru I a avut o pondere de circa 18,5%, trimestrul II - 22,65%, trimestrul III - 28,24%, iar trimestrul IV- 30,64%.
Dinamica economiei in termeni reali a accelerat in trimestrul al treilea, toate sectoarele de activitate avand o contributie pozitiva. Evolutia a fost sustinuta de cresterea inregistrata de agricultura si contructii, in timp ce serviciile si industria au incetinit la jumatate fata de ritmul anterior. Serviciile si constructiile au avut in primele noua luni cea mai importanta contributie la formarea PIB, in timp ce industria a adus cel mai mic aport sectorial.
Serviciile, desi au incetinit, asigura aproape o treime (30,3%) din cresterea pe ansamblu a PIB, avand o contributie de 2,7 puncte procentuale, un aport important continuand sa revina si constructiilor, cea mai dinamica componenta, cu o crestere de 31% si o influenta de 2,4 puncte procentuale.
Aportul industriei si constructiilor a fost peste cel al serviciilor (40,4%), iar aportul agriculturii a fost de 18%.
Industria a contribuit cu 1,2 puncte procentuale la cresterea totala a Produsului Intern Brut, iar analistii estimeaza pentru ultimul trimestru o evolutie nefavorabila si o contributie negativa din partea acestei componente.
Industria a incetinit semnificativ, afectata de reducerea cererii de importuri in UE, dobanzile restrictive si reticenta bancilor in a acorda credite umand sa contribuie, de asemenea, la incetinirea activitatii industriale, potrivit analistilor.
Contributia agriculturii a fost de 1,6 puncte procentuale, cea mai importanta comparativ cu anii precedenti, iar impozitele nete pe produs au avut o influenta de un punct procentual.
Voineagu a aratat ca productia agricola va creste cu 19,4% in acest an, sustinuta in principal de sectorul vegetal si de efectul de baza favorabil. "Practic, lucrarile de recoltare s-au incheiat. Am avut un an agricol bun in 2008, insa acesta se compara cu 2007, unul dintre cei mai slabi din istorie", a spus Voineagu. Pe categorii de utilizari, aportul cel mai important a venit din partea consumului final al gospodariilor, cu o influenta de 10,7 puncte procentuale, ca dinamica acesta depasind cresterea PIB, in conditiile cresterii cu 14,1%. Formarea bruta de capital fix a inregistrat in noua luni cea mai mare crestere, de 27,7%, contributia la formarea PIB fiind de 8,2%.
La polul opus, exportul net si variatia stocurilor au avut o influenta negativa de 10,3 puncte procentuale la formarea PIB.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO