Eveniment

Petrom se cearta cu bancile

22.04.2003, 00:00 13

Petrom respinge acuzatiile formulate de bancheri in cazul fraudelor cu instrumentele de plata emise de companie sustinand ca bancile aveau obligatia sa verifice valabilitatea cecurilor la momentul primirii acestora drept garantie colaterala.
"Petrom nu recunoaste cecurile si biletele la ordin care sunt rezultatul unor infractiuni penale si respecta hotararile judecatoresti care declara nule aceste instrumente. SNP este surprinsa de insistenta bancherilor in a continua sa afirme ca aceste titluri de credit sunt corecte si legale, fara a se intreba de ce functionarii bancilor nu au dat dovada de prudenta in a verifica valabilitatea instrumentelor de plata la momentul primirii acestora drept garantie colaterala, asa cum prevede art. 11 din Legea nr. 59/1934 si art. 260 din normele cadru nr. 7/1994 ale BNR", sustine compania.
Petrom adauga ca nu discrediteaza cecul sau biletul la ordin ca instrumente de plata, cu conditia ca acestea sa fie legale. Compania deruleaza in continuare operatiuni bancare cu cea mai mare parte a bancilor cu care se afla in litigiu, utilizand si acceptand instrumente de plata atata timp cat acestea sunt legale.
"In dosarele in care SNP a fost citata ca parte si a putut sa-si formuleze apararile, in instante diferite, au fost declarate nule un numar de circa 80 file de cec, iar la un numar de aproximativ 40 file de cec s-a dispus suspendarea executarii pana la judecarea fondului", mentioneaza Petrom.
Aceasta disensiune intre Petrom, cea mai mare companie din Romania, cu o capitalizarea bursdiera de 1,3 miliarde de lei, si bancile comerciale a izbucnit in februarie, dupa ce s-a dovedit ca Gheorghe Medintu, fostul vicepresedinte al organizatiei PDS Arad, arestat sub acuzatiile de luare si dare de mita, a contractat imprumuturi de la mai multe banci comerciale (in jur de 13 potrivit ultimelor date publice) pe care le-a garantat cu file cec emise de Petrom Arad.
In urma arestarii lui Medintu, bancile comerciale au cerut executarea garantiilor, adica plata cecurilor Petrom. Pozitia companiei petroliere nu a raspuns asteptarilor bancilor creditoare, care au luat in calcul blocarea conturilor Petrom. Surse din piata bancara estimeaza ca prejudiciul creat in urma acestui scandal se ridica la peste 400 de miliarde lei.
Bancherii au solicitat insistent BNR sa intensifice demersurile privind frauda cu file cec de la Sucursala Petrom Arad, atragand atentia chiar asupra posibilei disparitii a acestui intrument de plata din circuitului bancar.
"Am atras atentia asupra potrivniciei si chiar complicitatii organelor judiciare, dar si asupra indiferentei Guvernului legate de atitudine Petrom, care spune ca nu trebuie sa suporte efectele fraudei cu file cec. Aceste instrumente erau perfect legale si trebuie sa spun ca este de datoria Petrom sa-si faca ordine in propria ograda", a afirmat la sfarsitul saptamanii trecute Bogdan Baltazar,vicepresedintele ARB si presedintele BRD-SocGen.
Bancherii au aratat ca exista riscul ca, pe viitor, aceste instrumente de plata sa nu mai fie acceptate drept garantie colaterala, amintind ca, in urma cu cativa ani, a mai fost discreditat un instrument de plata, biletul la ordin.
"Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a intarit ideea ca este necesar sa existe o schimbare de conceptie, intrucat creditorul trebuie aparat sa-si redobandeasca drepturile atunci cand se obstructioneaza rambursarea unei finantari", a afirmat si Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO