Eveniment

Petrom tinteste primul loc pe piata de gaze

08.12.2005, 19:03 15

Petrom, cea mai mare companie romaneasca, se va concentra asupra intaririi pozitiei sale pe piata interna de gaze.

Compania petroliera romaneasca, intrata in portofoliul grupului austriac OMV, intentioneaza sa creasca in anii urmatori importanta activitatii sale de furnizare de gaze, care ar urma sa devina una dintre principalele operatiuni ale Petrom.

Pana in 2010, compania si-a propus sa atinga un nivel al vanzarilor de gaze mai mare de 7 miliarde de metri cubi, nivel care ar putea sa-i asigure o cota de piata de peste 35% si prima pozitie pe piata de profil.

Petrom si-a infiintat din acest an o divizie distincta de gaze, dupa modelul OMV, care se afla sub directa coordonare a lui Gheorghe Constantinescu, directorul general al companiei.

"Petrom extrage anual circa 6 miliarde metri cubi de gaze naturale, volum care ne situeaza in topul producatorilor de gaze naturale din Romania. Masurile de eficientizare a activitatii de gaze naturale, intre care se inscrie si infiintarea Departamentului de Comercializare a Gazelor, ne vor propulsa in scurt timp pe pozitia de lider in acest domeniu in Romania", a declarat Gheorghe Constantinescu, director general executiv al companiei.

Petrom a fost anul trecut cel mai mare producator de gaze din Romania, depasind Romgaz Medias. Compania petroliera anunta derularea unor investitii consistente in acest sens, precum si o crestere a productiei proprii de gaze.

"Petrom va stabili o noua strategie privind canalele de distributie, organizarea, performanta a vanzarilor si stabilirea de relatii pe termen lung cu clientii. Pentru a-si asigura o baza solida in organizarea activitatii de comercializare a gazelor, ca cel mai mare producator de gaze din Romania, la inceputul anului 2005, Petrom a preluat in totalitate societatea Petrom Gas SRL", au precizat reprezentantii companiei.

Petrom a raportat pentru primele noua luni ale anului un profit net de 389 mil. euro, de aproximativ sase ori mai mare fata de perioada similara a anului anterior. Cifra de afaceri a Petrom a ajuns dupa primele trei trimestre la 2,17 mld. euro, usor peste valoarea obtinuta in 2004 si in anii anteriori, pe fondul scumpirii titeiului si a produselor petroliere. Bugetul companiei pentru 2006 prevede o cifra de afaceri de 3,07 mld. euro si un profit net de 552 mil. euro, indicatori calculati la un curs de 3,57 RON /euro pentru anul viitor.

Austriecii au achizitionat anul trecut 51% din actiunile Petrom in cadrul unei tranzactii de 1,5 mld. euro, din care 830 mil. euro au reprezentat fonduri cu care austriecii au participat la majorarea de capital a companiei romanesti. OMV a schimbat managementul Petrom si a inceput procesul de restructurare a companiei. Tot austriecii au liberalizat in luna ianuarie politica de preturi la pompa a carburantilor. Austriecii au anuntat ca vor impinge operatiunile Petrom in afara granitelor, mai ales in zona Europei de Sud - Est si a Marii Caspice.

Petrom are rezerve de petrol si gaze estimate la un miliard de barili echivalent petrol, o capacitate de rafinare de 8 mil. tone si circa 600 statii de distributie carburanti.

Compania are o capitalizare bursiera de aproximativ 7,5 mld. euro la un pret de 0,4830 lei pe actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO