Eveniment

Philip Bloom risca pana la 30 de ani de inchisoare

21.11.2005, 19:39 110

Omul de afaceri Philip Bloom, partenerul lui Bogdan Baltazar in firma de consultanta Baltazar, Bloom&Pirvulescu, risca o pedeapsa maxima de la pana la 30 de ani de inchisoare, trei ani de libertate supravegheata si o amenda de 250.000 de dolari, daca va fi condamnat, a anuntat Departamentul Justitiei, citat de presa americana.

Sursa citata precizeaza ca Bloom, cetatean american care locuieste in Romania si Irak, a fost arestat pe 13 noiembrie, fiind transferat la Washington pentru a comparea in fata instantei, conform Los Angeles Times.

Presa americana a anuntat si punerea sub acuzare a unuia dintre complicii lui Bloom, Robert Stein, fost revizor si ofiter financiar pentru divizia din zona de centru-sud a Irakului in cadrul Autoritatii provizorii a coalitiei. In aceasta functie, el controla mai mult de 82 de milioane de dolari pentru proiecte de reconstructie a Irakului. Impreuna cu o retea de complici, Stein si sotia sa au primit mita cel putin 200.000 de dolari lunar pentru a asigura acordarea unor contracte de constructii companiilor lui Bloom, potrivit documentelor de acuzare.

Editia electronica a cotidianului Washington Post precizeaza ca Stein este acuzat ca a acceptat plati ilegale de 546.000 de dolari pentru contractele in valoare de peste 13 milioane de dolari acordate anul trecut lui Bloom, "care conduce mai multe companii avand baza in Romania".

Citand documente judiciare, Washington Post afirma ca Stein si Bloom au conspirat, incepand de la sfarsitul anului 2003, in vederea fraudarii licitatiilor pentru contracte in zona de centru-sud a Irakului.

Acuzatiile impotriva lui Stein si Bloom au la baza rezultatele unei anchete asupra contractelor de reconstructie, condusa de Stuart Bowen, inspector general special pentru reconstructia Irakului.

Philip Bloom este cunoscut in Romania ca un apropiat al autoritatilor din ultimii 15 ani. Incepand cu anii ''90, el a fost implicat in consultanta pentru mai multe privatizari si in proiecte de finantare pentru guvernul roman. El este asociat cu fostul presedinte al BRD-Groupe Societe Generale, Bogdan Baltazar, la firma de consultanta Baltazar, Bloom&Pirvulescu (BBP).

Desi are in oferta consultanta pentru firmele romanesti care doresc sa faca afaceri in Irak, BBP nu a incheiat nici un astfel de contract.

Bloom este si proprietarul societatii de consultanta Global Business Group, iar Selena Pirvulescu, cel de-al treilea partener in cadrul BBP, detine functia de vicepresedinte la aceasta firma.

Global Business Group cuprinde mai multe companii care activeaza in domeniul consultantei in afaceri, audit, servicii juridice, afaceri imobiliare si proiecte IT.

Printre contractele intermediate incepand din anii ''90 de firma se numara un credit de 110 milioane de dolari contractat de Tarom pentru achizitia a cinci aeronave Boeing 737 - 300 si vanzarea pa-chetului majoritar de la Astra Vagoane, preluat de Trinity Industries pentru 100 de milioane de dolari.

Bogdan Baltazar a declarat ca BBP nu a avut nici o implicare in afacerile pe care Philip Bloom le-a derulat in Irak, tranzactiile efectuate de partenerul american derulandu-se prin compania Global Business Group Logistic.

Firma de consultanta Baltazar, Bloom&Pirvulescu se numara printre consultantii bancii portugheze Millennium Banco Com-mercial Portugues, una dintre finalistele selectate in cursa privatizarii BCR, alaturi de Erste Bank Austria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO