Eveniment

Piata auto nu-si va reveni pana in aprilie

Piata auto nu-si va reveni pana in aprilie
14.01.2009, 18:36 14

Vanzarile de autoturisme s-ar putea injumatati anul acesta daca noul guvern va elimina taxa de poluare, potrivit declaratiilor lui Brent Valmar, vicepresedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA). In acelasi timp, vanzarile Dacia s-ar putea reduce cu 20.000 de masini pana la nivelul de 60.000 de autovehicule comercializate pe piata locala daca nu vor fi luate masuri cu privire la reducerea importurilor de autoturisme second-hand.

"In prezent in industria auto din Romania lucreaza 220.000 de salariati. Daca aceasta taxa de poluare va fi eliminata, vor exista 100.000 de disponibilizari. Producatorii de componente depind de Dacia. Daca constructorul isi reduce productia, se va ajunge sa se importe piese din China", a subliniat Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia. In prezent automobilele produse la Pitesti au 32% din componente comune cu modelele Renault si Nissan.
Statisticile APIA indica o scadere de 12% a vanzarilor in 2008, la un nivel de 324.080 de autovehicule, in conditiile in care Asociatia preconiza o crestere de 5% a pietei la inceputul anului trecut. Vanzarile de autoturisme, cele mai afectate de cresterea importurilor de masini second-hand, au scazut cu 14%, la 270.995 de unitati.
"In 2008 s-a inregistrat prima scadere a vanzarilor de autoturisme din ultimii opt ani", a declarat Ernest Popovici, presedintele APIA. La nivelul lunii decembrie, vanzarile de autovehicule au scazut cu 53%, cel mai puternic declin inregistrat anul trecut, la 15.096 de autovehicule, dintre care 13.054 de autoturisme.
"Abia in intervalul martie-aprilie se va vedea o revigorare a pietei. Noul guvern a gasit de cuviinta sa declare ca doreste sa modifice din nou taxa de poluare, ceea ce a determinat un moment de asteptare. Un client intotdeauna ia in considerare orice castig si in acest caz ei asteapta sa vada ce se intampla si toata lumea pierde, chiar si statul", a subliniat Stroe.
Importurile de autoturisme au scazut cu 7,7% in 2008, la nivelul de 189. 050 de unitati, in timp ce vanzarile autoturismelor autohtone au inregistrat un declin de peste 26%, la 81.945 de masini. In aceeasi perioada, exporturile, sustinute de Dacia, au crescut cu 26%, la 156.098 de unitati.
Potrivit oficialilor APIA, factorii care au afectat in cea mai mare masura vanzarile de autovehicule in 2008 au fost modificarea taxei de poluare la 1 iulie, lansarea tarzie a programului "Rabla" si criza financiara.
"Industria auto, de la dealeri la producatorii de componente, a inregistrat o cifra de afaceri de 10,7 mld. euro in 2008, in timp ce la bugetul de stat s-a contribuit cu peste 2 mld. euro", a spus Popovici.
 
Dacia ar putea ieftini Loganul cu pana la 20%
 
Dacia analizeaza reducerea pretului din marja de profit cu 6-700 de euro, dar volumul de vanzari nu poate fi influentat foarte tare de aceasta masura, a declarat Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia. Compania a lansat deja pe piata olandeza noul Sandero echipat cu motorul pe benzina de 1,2 litri la un pret de pornire de 7.995 de euro, cu 500 de euro mai ieftin decat fostul model cu motor de 1,4 litri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO