Eveniment

Piatra de moară legată de gâtul României: deficitul bugetar este aproape în totalitate realizat de fondul public de pensii

Piatra de moară legată de gâtul României: deficitul...

Autor: Iulian Anghel

19.10.2016, 00:06 2713
În primele şapte luni din 2016 deficitul bugetului de pensii a scăzut cu 17% comparativ cu pe­rioada similară a anului trecut, dar chestiunea majoră rămâne – deficitul va fi anul acesta în jur de 17 miliarde de lei, echivalent a 2-2,3% din PIB, la un deficit bugetar prognozat de 2,95% din PIB (cash). Rezultă de aici că deficitul bugetului general consolidat este în bună măsură dat de deficitul bugetului de pensii. Acesta este situaţia complicată în care Parlamentul a decis în ultimul an pensii speciale pentru ei şi pentru alţi funcţionari, lucru ce va agrava problema deficitului de pensii.

Ieri, premierul Dacian Cioloş a adus o perspectivă nouă, rar amintită până acum. Guvernul, spune premierul, s-a stră­duit în acest an să menţină pensiile la actualul nivel, acesta a fost obiectivul prin­cipal. Dar fonduri pentru majorarea pensiilor nu există.

„Noi ne-am legat în anul acesta de lucruri pe care am ştiut că le putem face. Nu avea rost să minţim oamenii, să spunem doar ca să dea bine. Nu ne-am legat de pensii anul acesta pentru că ştiam că nu avem sursa necesară acum, nu aveam bugetul. Obiectivul, priori­ta­tea a fost să nu scadă pensiile din cauza fap­tului că nu suntem capabili să fi­nan­ţăm pensiile şi aici şi eu şi doamna minis­tru de finanţe am repetat de mai multe ori, în ciuda a ceea ce vedeaţi pe galben în josul ecranului la multe televiziuni, că nu vor scădea pensiile şi că facem toate eforturile să asigurăm obligaţiile statului legate de finanţarea pensiilor“, a declarat premierul Dacian Cioloş.

Este o declaraţie neobişnuită într-o campanie electorală în care toate partidele, de la stânga la dreapta, promit şi promovează în Parlament proiecte fără să indice nicio sursă de finanţare.

Este necesară o regândire a între­gului sistem de acordare a pen­siilor, susţine premierul Cioloş. Cea mai mare problemă a sistemului de pensii este aceea că în România sunt mai mulţi pen­sionari decât cei care contribuie la sis­temul public de pensii. Se poate schimba situaţia? Partidele promit sute de mii de locuri de muncă, dar deja din Ro­mânia au plecat 3 milioane de oa­meni, iar compa­niile au probleme în a găsi angajaţi. PSD are în pro­gram cre­area, în următorii patru ani, a 850.000 de locuri de muncă, un lucru extrem de greu având în vedere situaţia de mai sus: Ro­mânia poate crea locuri de muncă, dar nu poate crea români care să le ocupe. Şi PSD, şi PNL propun în pro­gra­mele lor de guvernare scăderea CAS. Dar acest lucru va conduce la a­gra­varea deficitului sistemului public de pensii. De unde ar urma el să fie acoperit?

„Este o situaţie complicată pentru oricine. Chiar şi un nou intrat în politică, dacă spune că sistemul finanţelor pu­bli­ce nu este sustenabil cu actualele taxe şi că taxele va trebui majorate la un mo­ment dat, nu-l mai alege nimeni”, co­men­­tează economistul Aurelian Dochia.

Subvenţiile acordate de bugetul de stat bugetului de pensii au scăzut în pri­me­le şapte luni din an comparativ cu pe­rioada simi­lară a anului trecut, cu 1,9 mld. lei, pâ­nă la 9,6 mld. lei, pe fondul ma­jo­ră­rii încasărilor din con­tri­buţii. În pri­mele şapte luni din an (ultimele date statistice în acest domeniu) chel­tuie­lile totale ale buge­tu­lui asigurărilor sociale de stat a fost de 30,6 mld. lei, în scădere cu 4,7% faţă de primele şapte luni din 2015, în vreme ce subvenţiile de la bugetul de stat au fost de 9,6 mld. lei, în scădere cu 17% faţă ianuarie – iulie 2015. În 2015, ca urmare a reducerii contri­buţiei la angajatori cu cinci puncte, măsură dispusă în a doua parte a lui 2014, contribuţia angaja­to­rilor la sistemul de pensii a fost mai mi­că cu 2,8 mld. lei faţă de anul precedent.

În primele opt luni din 2016, cheltuielile bugetului general consolidat cu asistenţa socială au crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 7,8%, fiind influenţate în principal de majorarea cu 5% a punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2016.

Premierul a susţinut însă ieri: nu mai sunt bani, efortul este de a menţine pen­siile la acest nivel.  Dacă în următorii ani nu­mărul de angajaţi ar creşte cu un aproape un milion, aşa cum promit par­ti­dele, situaţia s-ar mai echilibra. Dar este greu, iar situaţia este următoarea, deo­camdată: pe întreg anul 2015 defi­citul bugetului asi­gurărilor sociale de stat a fost de 33,8%, echivalentul a 18,3 mld. lei, cu 5 mld. lei mai mult decât în 2014. Şi nimic nu pare evident că se va schimba în anii ce vin pentru că, dacă veniturile statului sunt doar anticipate, cheltuielile sunt bătute în cuie deja.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO