Eveniment

Ping-pong între guvern şi BCE cu reducerea salariilor de la Banca Naţională

30.08.2010, 23:10 33

Guvernul a decis ieri, prin Ordonanţă de Urgenţă, ca salariileangajaţilor BNR să rămână în continuare diminuate cu 25%, însăsumele rezultate în urma reducerii acestor salarii să fie exceptatede la virarea integrală la bugetul de stat, a anunţat purtătorul decuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Decizia vine după ce Banca Centrală Europeană a solicitatGuvernului să returneze sumele obţinute din reducerea cu 25% asalariilor în BNR.

Salariile în BNR sunt în medie de 5-6 ori mai mari decât înadministraţia publică centrală.

Guvernul trebuie să dea înapoi BNR banii primiţi la bugetul destat ca urmare a reducerii salariilor angajaţilor băncii centralecu 25%, începând cu 1 iulie, pentru a evita încălcarea unorprevederi ale Tratatului UE, susţine Banca Centrală Europeană(BCE).

Guvernul a luat ieri în discuţie legea 118/2010 prin caresalariile, inclusiv cele din BNR, au fost reduse cu 25%, încercândsă pună în acord politica de diminuare a cheltuielilor publice cuopinia BCE potrivit căreia statul nu poate fi finanţat de o bancăcentrală - operaţiune pe care, în cazul României, o acuză BCEîntrucât procentul din salariile reduse se fac venit la buget, ceeace ar echivala cu subvenţionarea statului.

Surse guvernamentale au spus ieri, citate de Mediafax, căExecutivul va da o ordonanţă de urgenţă de modificare a legiipentru a evita eventuale sancţiuni din partea UE. Variantele luateîn calcul erau, la începutul lunii, fie renunţarea la diminuareasalariilor în BNR, fie o decizie ca sumele rezultate din reducerilede 25% în cadrul instituţiei să fie oprite într-un cont al băncii.Ar fi urmat, apoi, ca Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională săinformeze BCE că reducerile salariale s-au făcut cu acordulBNR.

Într-un aviz al BCE din 26 august semnat de şeful Băncii CentralEuropene, Jean-Claude Trichet, se arată că Guvernul trebuie săreturneze BNR banii primiţi la bugetul de stat. Avizul a fost datîn urma unei solicitări a Ministerului român de Finanţe.

"(...) Orice astfel de drepturi transferate (din reducereasalariilor la BNR către buget - n.n.) trebuie returnate BNR în modcorespunzător, pentru a se evita orice încălcare a interdicţiei definanţare monetară prevăzute la articolul 123 din Tratat (Tratatulde constituire a UE - n.n.)", se arată în avizul BCE.

Articolul 123 din Tratatul de constituire a Uniunii Europeneinterzice Băncii Centrale Europene şi băncilor centrale alestatelor membre să acorde credite instituţiilor, organelor,oficiilor sau agenţiilor Uniunii, administraţiilor publicecentrale, autorităţilor regionale sau locale, celorlalte autorităţipublice, celorlalte organisme sau întreprinderi publice din statelemembre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels