Eveniment

PNA verifica privatizarea Petromidia

25.03.2004, 00:00 18



Parchetul National Anticoruptie a anuntat ieri ca verifica modul in care a fost privatizata compania Petromidia, detinuta de grupul Rompetrol condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, si cum a fost majorat capitalul social si schimbata structura actionariatului. Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie din Parchetul National Anticoruptie are in lucru un dosar penal avand ca obiect privatizarea societatii Petromidia.



"Decizia PNA de a deschide o ancheta asupra activitatii Petromidia nu face decat sa ne bucure, pentru ca in acest fel se va dovedi, o data pentru totdeauna, corectitudinea de care a dat dovada grupul Rompetrol, atat in procesul de preluare a rafinariei, cat si in cei trei ani de cand o opereaza", sustin oficialii Rompetrol. Acestia spun ca au aflat despre existenta unui dosar penal prin intermediul unui comunicat de presa si nu printr-o notificare oficiala ceea ce "nu reprezinta un mod profesionist de incepere a unei anchete". "Probabil ca evenimentele viitoare din industria petrolului - apropiata privatizare a Petrom, ca si inchiderea rafinariilor Darmanesti si Rafo, sunt legate mai mult decat se crede de momentul si modul in care a fost lansata ancheta", mai spun reprezentantii grupului.



PNA sustine ca in cadrul acestei anchete sunt analizate, pe de o parte, modul si conditiile incheierii contractului de privatizare (vanzare-cumparare de actiuni nr. 29/31.10.2000, reprezentand 69,9% din capitalul social al societatii Petromidia) intre Fondul Proprietatii de Stat si societatea Rompetrol Grup BV si, pe de alta parte, conditiile incheierii actului aditional la acest contract de vanzare-cumparare, in 17 decembrie 2001, intre cumparator si Autoritatea pentru Privatizare.



PNA verificata, de asemenea, modul in care au fost inregistrate in evidenta contabila unele venituri, precum si stornarea fara documente justificative a unor obligatii de plata, dar si modul in care s-au creat conditiile de transfer a profitului din compania Rompetrol Rafinare Complex Petromidia catre alte societati comerciale.



"Nu in ultimul rand, este verificata corelarea aprovizionarii de materii prime cu exporturile de produse finite, avand in vedere dispozitiile legale in acest sens, precum si clauzele contractului de privatizare nr. 29/2000". In aceasta cauza, a fost constituita la nivelul Parchetului National Anticoruptie o echipa mixta operativa formata din procurori, ofiteri de politie si specialisti in domeniul privatizarilor si au fost solicitate mai multe documente unor institutii ale statului", spune PNA.



Actionarul majoritar al Petromidia este grupul Rompetrol care detine 64,42% din titlurile companiei, in timp ce Rompetrol SA controleaza 18,81%. SIF Transilvania are 9,63% din titlurile companiei, iar restul de 7,12% apartine altor actionari.



Complexul Petromidia, care a preluat din 2003 denumirea de Rompetrol Rafinare, a inregistrat anul trecut, conform datelor preliminare, o cifra de afaceri de peste un miliard de dolari si un profit operational de 10 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO