Eveniment

Pogea primeste ordin de la coalitie sa dea solutii pentru folosirea biletelor la ordin de catre primarii

Pogea primeste ordin de la coalitie sa dea solutii pentru folosirea biletelor la ordin de catre primarii
20.07.2009, 19:33 18

Ministrul finantelor Gheorghe Pogea va trebui ca miercuri, in sedinta de guvern, sa propuna o solutie pentru ca biletele la ordin sa poata sa fie utilizate ca instrumente de plata de catre autoritatile locale, a spus vicepremierul Dan Nica, conform Mediafax.

Declaratia vine in urma nemultumirilor exprimate de catre reprezentantii autoritatilor locale din cauza aprobarii de catre Guvern a unei ordonante prin care se stabileste ca din conturile deschise la Trezoreria Statului nu pot fi dispuse plati pe baza de bilete la ordin, cu exceptia celor realizate pe baza titlurilor emise anterior intrarii in vigoare a actului normativ. Biletul la ordin este un instrument de plata (un titlu de credit) prin care o persoana numita emitent se obliga sa plateasca, la o anumita data, o anumita suma de bani fixata, care este datorata unei persoane numita beneficiar. Reprezinta practic asumarea propriei obligatii de plata.

Radu Mazare (PSD), primarul Constantei, a sustinut ieri, inaintea sedintei coalitiei, ca „va iesi cu scandal" in urma emiterii ordonantei de guvern prin care autoritatile locale sunt impiedicate sa se mai finanteze prin biletele la ordin, care sa fie executate de Trezorerie.

„Am discutat necesitatea de a modifica cadrul legislativ, astfel incat biletele la ordin care sunt emise de catre autoritatile locale sa constituie un instrument de plata care pe mai departe sa fie utilizat atat de catre primarii, cat si de catre consiliile judetene, ceea ce reprezinta si o modalitate prin care putem da un sprijin acestor autoritati locale sa isi duca la indeplinire investitiile", a spus Nica dupa sedinta coalitiei.

Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a explicat ca biletul la ordin nu asigura finantarea primariilor, pentru ca Trezoreria platea doar cand banii intrau efectiv in cont, autoritatile locale avand in continuare posibilitatea utilizarii creditului de angajament.

„Primaria poate sa-i dea si acum executantului o hartie care valoreaza cat valora biletul la ordin, prin care-i spune ca are voie

sa-i faca lucrari de o anumita suma, pentru care va fi platit la datele stabilite, conform creditelor de plati si creditelor de angajament aprobate (...) In sistemul bugetar, in toata Uniunea Europeana, se merge pe bugete de plati si bugete de angajament", a precizat Gherghina pentru Mediafax.

El a mentionat ca biletul la ordin nu avantaja primariile in relatia cu executantii si furnizorii fata de sistemul actual, singura diferenta provenind din faptul ca acele chetuieli nu erau anuntate din timp la bugetul de stat, desi Legea Finantelor Publice preciza ca fiecare consiliu local trebuie sa aprobe distinct creditele de plati si creditele de angajamente.   

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO