Eveniment

Ponta anunţă înăsprirea sancţiunilor pentru investitorii privaţi care nu-şi respectă obligaţiile

Victor Ponta: Vrem sancţiuni mai mari, dar fără a deveni mult prea „protecţionişti“ şi a descuraja investitorii. Mediafax Foto

Victor Ponta: Vrem sancţiuni mai mari, dar fără a deveni mult prea „protecţionişti“ şi a descuraja investitorii. Mediafax Foto

Autor: Mediafax

25.03.2013, 00:06 685

Statul va înăspri sancţiunile aplicate investi­torilor privaţi care nu îşi respectă anumite obligaţii, precum plata salariilor compensatorii, dar fără a deveni mult prea „protecţionist“ şi a descuraja investitorii, a spus premierul Ponta.

„Am verificat şi toate obligaţiile la privatizare au fost îndeplinite. Ceea ce poate să facă statul român, şi face, este o cerere de ram­bur­sare de TVA. Dacă se încadrează în limitele legii, sigur, rambursarea se face, dar noi trebuie să ne îngrijim, să vedem care e soluţia - am discutat şi cu cei de la ANAF - ca banii să nu ajungă într-un fond din Rusia sau din Cipru, ci să se plătească salariile compensatorii“, a spus Ponta într-o emisiune TV.

El a amintit că Guvernul încearcă să modifice şi legislaţia astfel încât să fie introduse sancţiuni mult mai dure pentru patronii care nu îşi respectă anumite obligaţii, precum plata salariilor compensatorii, dar fără ca statul să devină mult prea „protecţionist“ şi să descurajeze investitorii.

Grupul rus Mechel a vândut recent, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă.

Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila. Începând din iunie 2012, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel că au mai rămas în jur de 300 de angajaţi la secţia de Trăgătorie.

În ultima lună, sute de angajaţi de la Mechel Câmpia Turzii au protestat faţă de neplata salariilor compensatorii. Miercuri, foştii angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii au primit circa un sfert din salariile compensatorii, ceea ce înseamnă câte 900 de lei, dar au anunţat că vor continua protestele până la încasarea întregii sume.

Liderul sindicatului Mechel Câmpia Turzii a declarat anterior că va sesiza DIICOT şi DNA, pentru a verifica unde sunt banii combinatului, şi a cerut ministrului economiei Varujan Vosganian să se verifice şi rambursările de TVA pentru Mechel Câmpia Turzii şi să nu se aprobe astfel de rambursări înainte de a se asigura că banii merg întâi pentru plata salariilor compensatorii.

Ministrul economiei a declarat la rândul său că analizează intro­ducerea unui sistem informatic care să asigure interope­rabilitatea din­tre instituţiile publice, dar şi cu structuri private, precum nota­riatele, ca soluţie pentru reducerea birocraţiei, arătând că, dacă ar fi introdus un astfel de sistem „Mechel n-ar spune că evaluează de doi ani TVA-ul plătit“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO