Eveniment

Ponta desfiinţează 60.000 de posturi „fantomă“ în instituţiile de stat

Ponta desfiinţează 60.000 de posturi „fantomă“ în...

Autor: Thomas Dinca

26.06.2013, 21:15 1601

Aproape 60.000 de posturi vacante din administraţie vor fi desfiinţate, printre cele exceptate fiind locurile din sănătate şi educaţie, şi se va reveni la sistemul de angajare a unui funcţionar la un post vacantat, a declarat premierul Victor Ponta.

„Vor fi desfiinţate posturile vacante păstrate, în general, pentru funcţiile de conducere, care aveau nevoie să aibă în spate un număr de posturi chiar şi vacante. Eficientizarea aparatului administrativ este un prim pas, vor urma şi altele“, a spus Ponta în şedinţa de guvern.

Prin reorganizarea aparatului administrativ, Executivul estimează o economie la bugetul de stat de 45 milioane lei în acest an şi de 108 milioane lei în fiecare dintre următorii patru ani.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă pregătit pentru şedinţa de guvern de ieri relevă că vor fi disponibilizaţi angajaţi din zece ministere prin eliminarea a aproape 3.000 posturi ocupate, echivalent a 4% din numărul de angajaţi, vor fi desfiinţate posturile vacante din administraţia centrală şi locală, nu şi de la cabinetul demnitarilor, şi va fi redus numărul funcţiilor de conducere la 12%. Scăderea numărului funcţiilor de conducere la maximum 12% va fi raportată la numărul total al posturilor din respectiva instituţie publică centrală sau locală.

Tăierea posturilor ocupate va fi operată în Ministerul Agriculturii, Ministerul Afacerilor Interne (inclusiv prefecturi), Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administra­ţiei Publice, Ministerul Economiei, Ministerul Educaţiei (inclusiv inspectoratele şcolare), Ministerul Finan­ţelor, Ministerul Muncii, Ministerul Mediului, Ministerul Sănătăţii (inclusiv direcţiile de sănătate publică), Ministerul Transporturilor şi Secretariatul General al Guvernului.

Numărul total al posturilor ocupate care vor fi desfiinţate a fost calculat deja la 2.860 astfel de locuri, „cu respectarea prevederilor legale aplicabile fiecărei categorii de personal“.

„Având în vedere studiile realizate în cadrul Comitetului interministerial pentru resursele umane în domeniul administraţiei publice asupra structurilor organizatorice din administraţia publică centrală (ministere şi structuri sobordonate/coordonate/sub autoritatea acestora), s-au analizat atribuţiile specifice instituţiilor din administraţia publică centrală raportat la numărul de personal necesar pentru realizarea sarcinilor, în acest sens propunându-se reducerea numărului de posturi ocupate de la nivelul acestora cu 4%“, este justificarea Guvernului.

Actul normativ prevede în acelaşi timp şi câteva excepţii de la desfiinţarea posturilor vacante, precum posturile vacante aferente funcţiilor de demnitate publică şi cele aferente cabinetelor acestora şi funcţiile publice vacante de conducere, funcţiile publice de conducere cu statut special, posturile militare de conducere şi cele din categoria înalţilor funcţionari publici.

Guvernul avizează reorganizarea ANAF

Guvernul va aviza ieri reorganizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi va înfiinţa Direcţiei Antifraudă, care va funcţiona inclusiv sub supravegherea Parchetului de cercetare penală, a declarat premierul Victor Ponta. „ANAF se reorganizează ca urmare a fuziunii prin absorbţie şi preluarea activităţii Autorităţii Naţionale a Vămilor şi prin preluarea activităţii Gărzii Financiare. Restructurarea ANAF constituie o precondiţie pentru implementarea proiectului de modernizare a administraţiei fiscale, convenit cu instituţiile europene şi pentru care s-a semnat un acord de împrumut cu Banca Mondială“, arată Executivul într-un comunicat.


Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 27.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO