Eveniment

Ponta: Modul de soluţionare a contestaţiilor la licitaţiile publice nu se schimbă, nu vrea UE

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ovidiu Bărbulescu

26.03.2014, 00:00 77

Comisia Europeană nu a acceptat propunerile de modificare a procedurii de contestaţie a licitaţiilor publice, inclusiv taxa de contestare la Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), a declarat premierul Ponta, adăugând că, deocamdată, nu există o altă soluţie la actualul sistem.

Mai mulţi primari i-au reclamat, marţi, premierului, la o conferinţă pe tema fondurilor europene, faptul că proiectele finanţate cu bani europeni sunt întârziate sau chiar întârziate de contestaţiile numeroase, iar Ponta a arătat că, într-adevăr, există un circuit "invariabil" al acestor contestaţii.

"CNSC, care e profund independent, fiind numit în 2011, aproape invariabil îl dă câştigător pe altul decât cel de pe primul loc. Invariabil se contestă la Curtea de Apel, care invariabil îl dă câştigător pe altul decât cel dat de CNSC", a arătat Ponta, care a adăugat că, în cazul unei licitaţii pentru infrastructura feroviară, atât CNSC, cât şi instanţa, fiecare în parte, au dat câte trei decizii contradictorii.

"Din o mie de proiecte, o mie sunt contestate, pe principiul că, dacă nu ai reuşit la licitaţie, poate reuşeşti la CNSC, dacă nu ai reuşit la CNSC, poate reuşeşti la Curtea de Apel", a mai spus Ponta.

El a amintit că Ministerul Justiţiei a încercat înfiinţarea unei instanţe speciale pentru contestaţii, dar care nu a mai fost creată, fiind nevoie de judecători specializaţi.

Totodată, Comisia Europeană nu a acceptat nici introducerea unei taxe la contestarea licitaţiei, a mai arătat premierul.

"Nu avem o soluţie acceptată de Comisia Europeană. S-a încercat de Guvern introducerea unei garanţii - dacă constestă, plăteşte o garanţie - pentru că sunt firme care se ocupă doar cu contestaţii. Ni s-a spus de către Comisia Eeuropeană că se îngrădeşte dreptul la justiţie şi nu avem dreptul, s-a scos", a explicat Ponta.

În luna martie, premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul va înfiinţa la Tribunalul Bucureşti o secţie specială pentru judecarea contestaţiilor la licitaţiile publice, astfel încât lucrările de investiţii să poată începe mai repede.

Şi ministrul Justiţiei de atunci, Mona Pivniceru, a arătat că CNSC va fi desfiinţat cât mai curând, deoarece este mai corect ca atribuţiile instituţiei să fie trecute în domeniul judiciar, unde va fi aplicată o procedură foarte scurtă, specifică achiziţiilor publice.

Ponta criticare de mai multe ori activitatea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, susţinând că instituţia blochează licitaţiile publice, iar şeful instituţiei, Bogdan Lehel, este prieten cu lierii PDL Vasile Blaga şi Elena Udrea.

El anunţa că Guvernul va modifica legea pentru a debloca licitaţii oprite de CNSC şi că va explica şi Comisiei Europene necesitatea unei astfel de măsuri.

În replică, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a transmis printr-un raport de activitate că, în 2012, a pronunţat decizii în cadrul unor licitaţii cu o valoare estimată de 13,8 miliarde euro, iar 98,1% din decizii au rămas definitive şi irevocabile după contestarea la Curtea de Apel.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO