Eveniment

Popa, BNR: Cursul valutar nu va mai avea variatii atat de mari

Popa, BNR: Cursul valutar nu va mai avea variatii atat de mari

Cristian Popa, viceguvernatorul BNR

23.06.2009, 18:59 34

Cursul de schimb leu/euro va mai fi "proinflationist" si cu toate ca nu este exclus sa se mai produca variatii, acestea nu vor fi foarte mari, afirma Cristian Popa, viceguvernator al BNR.

"Cursul nu cred ca va fi atat de proinflationist pentru ca nu il vad sa mai evolueze cu variatii atat de mari. Desigur, variatii pot sa mai fie, nu exclud ca ele sa se intample."
Responsabil cu strategia de tintire a inflatiei, oficialul BNR sustine ca exista sanse foarte mari ca inflatia sa intre in intervalul de variatie (3,5% plus/minus un punct). Printre factorii care vor influenta inflatia el mentioneaza cresterile de preturi administrate, evolutia cererii agregate si schimbarea preferintelor de la produsele de import spre cele locale mai ieftine.
Referitor la politica fiscala, Popa afirma ca aceasta "va trebui" sa ajute dezinflatia, desi la Ministerul Finantelor sunt luate in calcul scenarii de deficit bugetar si de 6% din PIB. El a admis acum ca declinul economic din trimestrul I a fost peste asteptari, afirmand chiar ca exista riscul unei caderi si mai mari si a mentionat ca BNR are un scenariu de recesiune de 4% din PIB. Cat priveste tinta de trecere la euro, Popa a spus ca aceasta ramane 1 ianuarie 2015, cand "trebuie sa avem garantia ca economia functioneaza sustenabil si omogen".
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO