Eveniment

Popoviciu ii sufla in ceafa lui Copos la hoteluri

07.01.2009, 19:51 76

Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu, cunoscut pentru proiectul imobiliar Baneasa, se apropie vertiginos cu cifra de afaceri a celor trei hoteluri pe care le controleaza, Howard Johnson, Ramada Plaza si Ramada Parc, de veniturile unitatilor detinute de George Copos pe piata din Capitala, Hilton si Crowne Plaza.

Popoviciu si Copos sunt cei mai mari proprietari de hoteluri din Capitala dupa veniturile inregistrate din cele 850 de camere, respectiv circa 440 de camere detinute. Daca Popoviciu l-a batut deja pe Copos ca numar de hoteluri si camere, Copos conduce deocamdata in ceea ce priveste stelele si veniturile.
Astfel, cele trei hoteluri detinute de Popoviciu ruleaza impreuna 28-29 de milioane de euro, in timp ce Crowne Plaza si Hilton au inregistrat anul trecut afaceri 31-32 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF. Diferenta de venituri ar putea fi recuperata in acest an, avand in vedere ca Ramada Plaza a fost deschis in luna martie a anului trecut si nu si-a atins deocamdata potentialul maxim de incasari.Totodata, Popoviciu urmeaza sa isi adauge in portofoliu in perioada urmatoare un Ramada Encore in proiectul Baneasa. Toate hotelurile detinute in prezent de cei doi oameni de afaceri nu sunt investitii de la zero, ci hoteluri din perioada comunista care au fost cumparate de la stat dupa '90.
Ramada Plaza si Ramada Parc, clasificate la patru stele, cumuleaza 567 de camere, ruland anul trecut afaceri de 14 milioane de euro.
"Previziunile noastre pentru 2008 au fost indeplinite, iar in acest an suntem optimisti, pentru ca multe din companiile care preferau hotelurile de cinci stele, in urma revizuirilor bugetare s-au orientat catre segmentul de patru stele", a spus Daniel Ben-Yehuda, managerul coplexului Ramada.
Totodata, unitatea de cinci stele Howard Johnson a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri in jur de 14-15 milioane de euro.
"Inca nu s-au finalizat situatiile financiare pentru anul 2008, insa estimam ca s-a inregistrat o scadere de 6% a cifrei de afaceri fata de anul 2007", a spus Gratiela Badicu, director de vanzari si marketing al hotelului, fara a preciza daca scaderea a fost in lei sau in euro. Howard Johnson a incheiat 2007 cu afaceri de 16 milioane de euro (54 mil. lei).
Badicu estimeaza ca in acest an hotelul se va mentine la un nivel asemanator cu 2008, apreciind ca pe plan local criza financiara va avea un impact mai redus.
Hotelul Crowne Plaza din nordul Capitalei detinut de Copos estima ca va rula in 2008 afaceri de 9,6 milioane de euro, in timp ce hotelul Hilton a incheiat 2007 cu o cifra de afaceri de circa 21 de milioane de euro, iar pentru 2008 nu a facut public ritmul de crestere.
 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO