Eveniment

POSDRU schimbă regulile: un miliard de euro, cu câştigătorii „la vedere“

Foto Shutterstock

Autor: Adelina Mihai

03.06.2013, 20:01 1322

Până acum, în ghidurile solicitanţilor din 2010 (valabil pentru liniile de finanţare lansate în 2010 şi 2011) şi din 2012 era specificat clar ca în aplicaţia Actionweb, în care se transmit electronic proiectele ce doresc finanţare, să nu fie trecute informaţii prin care evaluatorii să îşi dea seama al cui este proiectul pe care îl evaluează.

Spre exemplu, una dintre aceste atenţionări era: „Atenţie!! NU introduceţi date de identificare ale organizaţiei dumneavoastră, ale partenerilor dumneavoastră şi ale echipei de implementare a proiectului. Introducerea datelor de identificare în această secţiune va conduce la respingerea cererii dumneavoastră de finanţare!“

Astfel, cererea de finanţare din perioada 2010 - 2012 avea două părţi – una în care se introduceau datele de identificare ale solicitantului şi partenerilor şi una mai complexă - corpul proiectului - în care potenţialii beneficiari nu aveau voie să dea niciun fel de informaţie care să conducă la identificarea lor sau a partenerilor.

Astfel, după ce beneficiarul transmitea electronic cererea de finanţare, sistemul Actionweb o „despărţea“, în sensul că la evaluatori ajungea doar corpul proiectului astfel încât ei realizau evaluarea fără să ştie  a cui era cererea de finanţare. Aceştia transmiteau punctajul proiectului (definitoriu pentru aprobarea/respingerea proiectului) la autoritatea de management sau la organismele intermediare care reasamblau cererea de finanţare.

Cu alte cuvinte, se evitau situaţiile în care evaluatorii puteau lua în vreun fel legătura cu solicitanţii, pentru a nu fi influenţate în vreun fel rezultatele evaluării.

În prezent, în ghidurile publicate pe 1 iunie, aceste atenţionări au dispărut. De ce?

„Motivele pentru care AMPOSDRU a decis eliminarea din noul ghid a condiţiilor obligatorii pentru unele secţiuni de a nu menţiona, în cererea de finanţare, datele de identificare ale solicitanţilor, ale partenerilor şi ale echipei de implementare fac parte din măsurile de îmbunătăţire a calităţii procesului de evaluare a proiectelor din cadrul AMPOSDRU şi OI POSDRU”, au răspuns printr-un e-mail repre­zentanţii AMPOSDRU prin inter­mediul biroului de presă al Minis­terului Muncii.

Astfel, AMPOSDRU a luat această decizie „pentru evita şi pentru a preveni respingerea unor proiecte de  impact asupra Programului Operaţional care ar putea fi respinse din cauza unor erori umane la introducerea în Actionweb în secţiunile respective; pentru a evita situaţiile în care proiecte identice ale aceluiaşi beneficiar să primească punctaje diferite în faza de evaluare; pentru a oferi posibilitatea AM POSDRU şi OI POSDRU să evite posibilele proiecte cu dublă finanţare“.

Reprezentanţii AMPOSDRU spun că faptul că proiecte similare primeau punctaje diferite a fost semnalat de către beneficiari în decursul ultimilor ani. 

„Pentru call-urile deschise la începutul acestei luni, proiecte similare vor fi evaluate de aceeaşi echipă de evaluatori pentru a putea evita diferenţele constatate până acum în cadrul aceleiaşi cereri de propuneri de proiecte”, au mai transmis oficialii autorităţii de management.

POSDRU are o finanţare totală de 4,25 miliarde de euro în perioada 2007 – 2013, iar rata de absorbţie la finele lunii mai în cadrul acestui program era de doar 16,27%. Din aceşti bani, 1,3 miliarde de euro este suma rămasă, care urmează să fie contractată anul acesta.

Plăţile din cadrul acestui program, prin care s-au cheltuit sute de milioane de euro pentru programe de training pentru angajaţi sau reconversie profesională a şomerilor, au fost de mai multe ori suspendate, din cauza neregulilor.

În cadrul POSDRU, Comisia  Europeană a propus aplicarea unei corecţii financiare de 25% pentru cererile de rambursare plătite beneficiarilor, dar neincluse în declaraţii, şi aplicarea unor corecţii financiare de 5% pentru cererile de rambursare procesate pe noile proceduri şi evaluate pe vechile proceduri.

 

AMPOSDRU a deschis 18 apeluri pentru depuneri de proiecte

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) a deschis 18 apeluri pentru depuneri de proiecte, beneficiarii având două săptămâni să studieze Ghidul solicitantului şi să depună documentaţia necesară, informează Ministerul Muncii.

Ministerul Muncii precizează că o noutate introdusă de AMPOSDRU şi OI POSDRU pentru această deschidere de call-uri este posibilitatea ca beneficiarii să studieze timp de două săptămâni Ghidul solicitantului şi să pregătească documentaţia necesară pentru Actionweb. „În fiecare ghid de condiţii specifice, deschiderea sistemului electronic Actionweb se va face în data de 17 iunie 2013, ora 10.00, şi se va închide în data de 1 iulie 2013, ora 16.00“, se arată într-un comunicat.

Ministerul precizează că, în ultimul an, AMPOSDRU a reuşit remedierea deficienţelor de sistem care au dus la presuspendarea programului în perioada august 2012 - ianuarie 2013.

„Din momentul deblocării fondurilor, AMPOSDRU a reuşit să crească rata absorbţiei cu mai mult de opt la sută, de la 7,73 la sută la 16,27 la sută. Practic, în patru luni, AMPOSDRU a reuşit să atragă sume mai mari decât toţi banii rambursaţi în perioada 2007- 2013. Odată cu deblocarea banilor de la Comisia Europeană, AMPOSDRU reuşit să ajungă la zi cu rambursarea cheltuielilor către beneficiari. Numai în perioada martie- aprilie 2013, s-au verificat şi achitat peste 1.000 de cereri de rambursare, în valoare totală de peste 400.000.000 lei“, se mai arată în comunicat.

Ministerul mai spune că, pentru noile call-uri, procedurile vor fi simplificate şi termenele de plată vor fi reduse, ceea ce va însemna reducerea numărului de documente pe etape de verificare a unor cheltuieli, lucrări executate sau activităţi desfăşurate, dar şi scurtarea termenului de plată către beneficiari şi scurtarea timpului între momentul plăţii facturilor şi cel în care se trimit cererile de rambursare către Comisia Europeană. Aurelia Alexa - Mediafax

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 04.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO