Eveniment

Predoiu începe experimental liberalizarea pieţei preţurilor la notari

Predoiu începe experimental liberalizarea pieţei preţurilor la notari

Autor: Cristi Moga

22.02.2012, 00:05 1070

Ministerul Justiţiei, condus de avocatul Cătălin Predoiu, doreşte să liberalizeze piaţa onorariilor notariale prin eliminarea tarifelor minime stabilite de minister la propunerea notarilor, proiect ce ar urma să crească nivelul de competitivitate între notari, una dintre cele mai închise bresle de servicii profesionale.

Guvernul a adoptat ieri un memorandum cu tema "Proiect-pilot privind onorariile percepute de notari", iar Ministerul Justiţiei va elabora un proiect de lege în acest sens. În decurs de două săptămâni ministerul va identifica "actele şi lucrările notariale care vor face obiectul proiectului-pilot, iar până în luna aprilie 2012 va fi redactat proiectul de lege". Proiectul-pilot ar urma să se desfăşoare pe perioada unui an calendaristic şi este derulat împreună cu Consiliul Concurenţei şi Uniunea Naţională a Notarilor Publici.

După intrarea în criză, Uniunea Naţională a Notarilor Publici a propus reducerea tarifelor de onorarii pentru mai multe acte şi proceduri notariale, cea mai importantă mă­sură fiind cea de diminuare cu 30% a taxelor percepute pentru autentificarea unui contract de vânzare-cumpărare a unei locuinţe prin programul Prima casă, măsură valabilă şi în prezent.

Astfel, la achiziţia unui apartament de 50.000 de euro, spre exemplu, taxele notariale pot avea trei valori diferite, în funcţie de modul în care este realizată plata: fără credit, prin credit ipotecar obişnuit sau prin programul Prima casă 4. Cele mai scumpe taxe notariale sunt plătite la achiziţia prin credit ipotecar obişnuit, de peste 4.000 de lei cu TVA, deoarece trebuie autentificate atât contractul de vânzare-cumpărare, cât şi cel de credit. La achiziţia "cu banii jos" onorariul notarial scade spre nivelul de 3.000 de lei cu TVA, în timp ce autentificarea unui contract prin programul Prima casă costă aproximativ 2.000 de lei cu TVA.

În aceste condiţii, veniturile lunare ale unui cabinet notarial pot ajunge la 10.000 de lei lunar doar prin legalizarea a câte unui contract de achiziţie de apartament pe săptămână.

Ce efecte va avea legea propusă de ministrul Predoiu? Ministerul va trimite chestionare notarilor pentru a primi feed-back cu privire la posibilele efecte ale acestei măsuri. "Este o măsură gândită cu atenţie, care să nu perturbe echilibrul unei profesii care funcţionează foarte bine, dar care să contribuie la modernizarea ei şi la flexibilizarea regulilor de concurenţă în cadrul acestei profesii", spune Predoiu.

Consiliul Concurenţei anunţase în urmă cu trei ani că are în vizor corpul notarilor deoarece onorariile din România erau printre cele mai mari din Europa. Ulterior, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului, a precizat că regulamentele Concurenţei nu sunt mai puternice decât legea prin care sunt stabilite onorariile notariale, tarifele reducându-se simţitor după instalarea crizei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO