Eveniment

Premierul Dăncilă susţine că România a atras fonduri europene de 876 milioane euro prin programul operaţional regional 2014-2020

Premierul Dăncilă susţine că România a atras fonduri...

Autor: Diana Grigore

28.12.2018, 14:51 81

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, vineri, că România a atras prin programul operaţional regional 2014-2020 al Uniunii Europene 876 milioane euro pentru proiecte din diverse domenii. De asemenea, CE a transmis săptămâna trecută 306 milioane euro pentru proiectele din zona rurală.

„Ministerul Dezvoltării Regionale şi al Administraţiei Publice a aplicat toate măsurile necesare prin care nu doar că am evitat riscul pierderii a circa 850 de milioane de euro prin programul operaţional regional 2014-2020, ci am atras mai muţi bani. Mai exact am atras 876 milioane euro pentru proiecte în domeniile sănătăţii , educaţiei, monumentelor istorice, drumurilor judeţene şi mobilităţii urbane. Programul operaţional regional 2014-2020 a fost revizuit iar principalele modificări care au condus la eviatrea riscului de dezangajare sunt pliate pe ceea ce România are nevoie, ci anume achiziţia de ambulanţe şi de echipamente militare pentru unităţile de primiri-urgenţe, construcţia de şcoli şi grădiniţe, susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii, reabilitarea monumentelor istorice. Iată că realitatea confirmă că am abut dreptate. Am văzut multe declaraţii în spaţiul pubic prin care se susţinea că vom avea dezangajare pe programul operaţional regional. Iată că acest lucru nu s-a întâmplat”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a anunţat că România a primit săptămâna trecută de la Comisia Europeană 306 milioane euro pentru co-finanţarea proiectelor incluse în programul naţional de dezvoltare rurală.

„Avem bani europeni pentru agicultură. Comisia Europeană a transferat României 306 milioane de euro la sfârşitul săptămânii trecute, sumă restituită pentru co-finanţarea asigurată iniţial de statul român a proiectelor incluse în programul naţional de dezvoltare rurală. Bnaii au intrat deja în conturi. Pentru sprijinirea domeniului agriculturii am decis să alocăm în avans fondurile neesare de la bugetul de stat, urmând ca ulterior banii să fie returnaţi de către CE. Este o decizie politică curajoasă pe care ne-am asumat-o şi care s-a dovenit benefică pentru dezvoltarea agriculturii dar şi pentru absorbţia fondurilor europene în acest domeniu foarte important pentru România. Îl felicit pe ministrul Agriculturii pentru faptul că rata absorbţiei fondurilor europene este de 99%”, a adăugat Dăncilă.

De asemenea, premierul a precizat că „România a fost anul acesta pe primul loc în cadrul UE în acest an la producţia de porumb şi floarea soarelui, pe locul patru la grâu şi pe locul trei la producţia de cereale”, conform statisticilor Eurostat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO