Eveniment

Premierul: Inca un reactor, dar nu la Cernavoda

08.10.2007, 20:50 18

Premierul Calin Popescu-Tariceanu l-a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute pe ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian ca ar trebui deja sa inceapa sa se gandeasca la amplasamentul noii centrale nucleare care urmeaza sa fie construita dupa finalizarea reactoarelor 3 si 4 ale centralei nuclearelectrice de la Cernavoda.
"Au fost facute mai multe studii privind potentialele locatii unde putem construi o noua centrala nuclearelectrica. Il rog pe ministrul economiei si finantelor (Varujan Vosganian - n.r.) sa se gandeasca incepand de astazi (vineri - n.r.) asupra unui amplasament", a spus Tariceanu. Totodata, premierul a mai precizat ca al cincilea reactor al centralei de la Cernavoda nu va mai fi construit, acesta fiind imposibil de realizat din punct de vedere tehnic. Centrala de la Cernavoda a fost proiectata initial pentru cinci reactoare nucleare cu o capacitate de 700 MW. In prezent, doar doua dintre acestea sunt functionale, unitatea doi fiind inaugurata la sfarsitul saptamanii trecute. Unitatile 3 si 4 ar urma sa intre in functiune din 2014 in urma unei investitii de 2,2 miliarde de euro. Potrivit premierului, necesitatea construirii unei noi centrale nucleare decurge din ritmul puternic de crestere al economiei care nu mai poate fi sustinut din surse epuizabile, precum gazul sau petrolul.
Totodata, premierul i-a rugat pe specialistii romani care lucreaza in prezent la centrala de la Cernavoda sa nu renunte la functiile lor in favoarea unor posturi sub pregatirea acestora din tari precum Italia pentru ca este in continuare nevoie de acestia pentru reactoarele 3 si 4.
"Va rog inca o data, sincer si deschis, sa ramaneti in continuare aici, chiar daca lucrarile nu vor incepe imediat cu o intensitate asa cum ati fost obisnuiti. Dar ramaneti, ca veti avea de lucru si e pacat ca meseriile pe care le aveti sa le irositi si sa faceti munci de mana a doua in strainatate", a spus el.
Varujan Vosganian, ministrul economiei si comertului, prezent la inaugurarea celui de-al doilea reactor, a precizat ca exploatarea acestuia va aduce un plus de 100 de milioane de euro la PIB-ul Romaniei. In legatura cu subiectul majorarii redeventelor, ministrul a precizat ca nivelul acestora in ceea ce priveste resursele petroliere nu va fi modificat, Romgaz si Petrom de exemplu urmand sa aiba acelasi nivel al redeventelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO