Eveniment

Premierul: Inflatia nu va depasi anul viitor o rata anuala de 4%

23.09.2008, 19:54 18

Romania va inregistra in a doua parte a anului un ritm de dezvoltare economica de 10%, iar in ceea ce priveste inflatia, aceasta nu va depasi in 2009 un nivel de 4% situandu-se astfel sub media altor state din vest, a declarat ieri premierul Calin Popescu-Tariceanu.
"Romania va inregistra in acest an o crestere a Produsului Intern Brut de peste 9%, dupa ce in semestrul al doilea vom avea sigur un plus 10%", a spus premierul. In primul semestru, cresterea PIB a fost de 8,8%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce in al doilea trimestru al acestui an, cresterea economica a fost de 9,3%. Estimarile Guvernului indica, pentru intregul an, un avans al PIB intre 8,5% si 9,1%.
Primul-ministru a mentionat ca aceste venituri suplimentare la buget au fost alocate pentru investitii la infrastructura si a mentionat ca deficitul bugetar va ramane precum a fost programat, adica la 2,3% din PIB.
"Am decis ca in anii urmatori in infrastructura sa fie directionat cel putin 6% din PIB", a mai spus Tariceanu. Cu o zi inainte, la postul national de televiziune, premierul a declarat ca proiectele de constructie de autostrazi nu pot fi aplicate in acelasi ritm alert in care se dezvolta economia.
"Intr-o tara in care economia creste cu ritmuri atat de inalte, de 9%, si probabil ca in a doua parte a acestui an vom atinge un ritm de dezvoltare de 10%, infrastructura nu poate sa tina ritmul cu dezvoltarea economica. Cred ca pentru Romania, ceea ce este posibil, ceea ce poate sa duca economia, este un ritm de aproximativ 200 kilometri de autostrada pe an, in urmatorii ani", a spus Tariceanu.
In ceea ce priveste inflatia, premierul a sustinut ca previziunile BNR indica o evolutie descendenta a inflatiei pentru anul viitor, cand rata anuala nu va depasi 4%.
Preturile de consum au coborat in luna august cu 0,09%, aceasta fiind a doua luna cu dezinflatie dupa 1989, astfel ca inflatia anuala a ajuns la 8,02%, evolutia fiind influentata de ieftinirea serviciilor, potrivit datelor anuntate la inceputul lunii septembrie de Institutul National de Statistica.
Pentru luna septembrie, analistii anticipeaza o rata anuala a inflatiei de 7%-7,1%, preturile urmand sa creasca usor, comparativ cu august, sau chiar sa se pastreze neschimbate.
La inceputul lunii august, BNR a revizuit in crestere prognozele de inflatie pentru acest an si pentru anul viitor. Astfel, pentru 2008, estimarea a fost revizuita de la 6% la 6,6%, iar pentru 2009 de la 3,5% la 4,2%. Tinta BNR de inflatie pentru 2008 este de 3,8% plus minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5% plus minus un punct procentual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO