Eveniment

Preşedintele Iohannis: Eu voi insista ca, imediat după alegeri, de la Ministerul Justiţiei să apară propunerile pentru discuţia publică pentru a repara Legile justiţiei. Concluziile avocatului CJUE sunt încurajatoare

Preşedintele Iohannis: Eu voi insista ca, imediat după...

Autor: Cosmin Pirv, Mediafax

23.09.2020, 18:53 278

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că va insista ca, după alegeri, Ministerul Justiţiei să facă propunerile pentru o dezbatere care să vizeze repararea Legilor justiţiei. El susţine că concluziile avocatului general al CJUE sunt încurajatoare.

„Eu voi insista şi cred că voi avea succes ca, imediat după alegeri, de la Ministerul Justiţiei să apară propunerile pentru discuţia publică pentru a repara Legile justiţiei, pentru a reda viteză luptei anticorupţie, pentru a face procedurile transparente şi pentru a garanta magistraţilor independenţa lor”, a spus Klaus Iohannis la conferinţa de presă de miercuri seara.

El susţine că concluziile prezentate de avocatul general al Curţii de Justiţie Uniunii Europene (CJUE) sunt încurajatoare.

„Când am citit această o propunere a avocatului general, decizia va fi luată de Curtea de Justiţie a UE, dar aceste propuneri sunt, şi nu întâmplător, exact lucrurile pe care le-am spus şi eu, pe care le-a spus şi PNL, pe care le-a spus şi societatea civilă când PSD s-a apucat să distrugă Legile justiţiei încercând să pună mâna pe Justiţie. Mă bucură că iată avocatul general de la CJUE are exact aceeaşi opinie pe care am avut-o şi eu, exact acestea au fost argumentele cu care am atacat la vremea respectivă modificările împinse de PSD la Legile justiţiei. Este o încurajare pentru noi şi am spus acum câteva săptămâni că Legile justiţiei în această toamnă trebuie să intre în discuţie şi trebuie să fie reparate”, a mai spus şeful statului.

Înfiinţarea Secţiei Speciale încalcă legislaţia UE, arată avocatul general al Curţii de Justiţie a UE, Michal Bobek, care consideră că SIIJ nu garantează înlăturarea riscurilor de influenţă politică. Concluziile avocatului general Michael Bobek vin în urma sesizărilor instanţelor din ţară privind funcţionarea SIIJ.

În concluziile prezentate miercuri, avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), Michal Bobek, arată că dreptul Uniunii se opune existenţei unei secţii speciale pentru investigarea infracţiunilor săvârşite de magistraţi atâta timp cât aceasta nu e justificată de motive reale şi suficient de importante. În opinia sa, Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) nu este însoţită de garanţii suficiente pentru a înlătura orice risc de influenţă politică.

Concluziile avocatului general al CJUE vin după cele şase procese deschise de instanţele din România prin care acestea au contestat modul în care a fost înfiinţată şi funcţionează SIIJ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO