Eveniment

Preşedintele Universităţii Harvard a demisionat în urma criticilor şi acuzaţiilor de plagiat

Preşedintele Universităţii Harvard a demisionat în...

Autor: Cosmin Pirv

03.01.2024, 00:00 198

Preşedintele Universităţii Harvard Claudine Gay a demisionat după ce s-a confruntat cu acuzaţii de plagiat şi cu critici legate de comentariile sale despre antisemitismul din campus.

Într-o scrisoare prin care şi-a anunţat demisia, aceasta a declarat că este în „interesul superior” al universităţii ca ea să demisioneze.

„A fost dureros să se pună la îndoială angajamentele mele de a înfrunta ura şi de a susţine rigoarea academică", a spus ea. „Aceasta nu este o decizie la care am ajuns uşor”, a scris dr. Gay, potrivit BBC.

În vârstă de 53 de ani, Claudine Gay a ocupat funcţia de preşedinte timp de şase luni şi a fost prima persoană de culoare şi doar a doua femeie care a fost numită la conducerea universităţii.

În timpul unei audieri tensionate în Congres luna trecută, dr. Gay a declarat că apelurile la uciderea evreilor sunt detestabile. Ea a adăugat, totuşi, că ar depinde de context dacă astfel de comentarii ar constitui o încălcare a codului de conduită al Harvard privind intimidarea şi hărţuirea.

Comentariul a stârnit o reacţie de amploare, iar ulterior şi-a cerut scuze într-un interviu acordat ziarului studenţesc al universităţii.

Zeci de politicieni şi câţiva absolvenţi de profil înalt au cerut demisia ei din cauza comentariilor.

De atunci, presa americană a scos la iveală mai multe cazuri de presupus plagiat în dosarul ei academic.

Corporaţia Harvard, care conduce universitatea, a declarat că dr. Gay îşi va relua poziţia de profesor după demisie.

„Îi mulţumim preşedintei Gay pentru angajamentul său profund şi de neclintit faţă de Harvard şi faţă de urmărirea excelenţei academice", a spus aceasta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO