Eveniment

Pretul apartamentelor vechi a scazut cu 24% in 2009: Piata imobiliara incepe sa se dezmorteasca: „E mult mai bine. Anul trecut era jale”

Pretul apartamentelor vechi a scazut cu 24% in 2009: Piata imobiliara incepe sa se dezmorteasca: „E mult mai bine. Anul trecut era jale”
18.01.2010, 23:10 104

Preturile afisate la apartamentele cu trei camere vechi dinCapitala au crescut cu mai putin de 1% in decembrie fata denoiembrie, potrivit indexului imobiliar ZF.

Spre comparatie cu decembrie 2008, preturile la apartamentelevechi din Bucuresti au scazut in medie cu 24%, pana la un pretmediu afisat de 93.000 de euro pentru un apartament de trei camerecu suprafata cuprinsa intre 70 si 80 de mp, intr-un bloc construitintre anii 1980-1990. Cu toate acestea, la incheiereatranzactiilor, negocierile coboara pretul in unele cazuri chiar sicu peste 10% fata de cel afisat initial.

In lunile precedente din anul trecut, scaderile erau si de peste30% an la an. In decembrie declinul a fost mai temperat comparativcu aceasi luna a anului anterior, dat fiind ca in decembrie 2008,preturile incepusera deja sa scada.

Sfarsitul lui 2009 si inceputul lui 2010 au adus un val deentuziasm pe piata imobiliara comparabil cu cel din iulie-augustanul trecut, in special ca urmare a programului "Prima casa".Guvernul a anuntat ca dupa 15 februarie programul nu va maifunctiona in forma lui actuala, astfel ca cei care inca mai stateaupe ganduri s-au grabit sa-si gaseasca o locuinta pentru care saincheie antecontract de cumparare pana la modificareaprogramului.

"In ultimele doua trei luni preturile au stagnat. Dar fata delunile din toamna, acum se incheie mai multe tranzactii, vin cereride la cei care vor sa cumpere prin programul "Prima casa" pana pe15 februarie. Dupa aceasta data, programul va continua, dar va fimodificat si le e teama ca nu se vor mai incadra", spune DanielRaeceanu, directorul general al agentiei imobiliare Rasig Grup.

Deocamdata, nu se stie exact sub ce forma va continua programulguvernamental de garantare a creditelor imobiliare pentrupopulatie, dar accentul se va pune pe incurajarea achizitiei de noilocuinte, pentru stimularea sectorului constructiei. Se discuta deasemenea acceptarea cumpararii de locuinte ANL prin programul"Prima casa", fapt care ar intra in contradictie cu dorintastatului de a incuraja dezvoltatorii privati de locuinte. E ca sicum statul se sprijina pe el insusi, declara recent pentru ZF DanIoan Popp, presedintele grupului de dezvoltare imobiliara Impact.In total, la cele trei sedii din Capitala pe care le are agentiaimobiliara Rasig Group, se incheie in jur de sase contracte pesaptamana prin programul "Prima casa".

"Fata de anul trecut pe vremea asta, e mult mai bine. Atunci erajale, bancile nu dadeau credite deloc. Si asa a fost pana in mai,iunie, cand piata a inceput sa se mai dezmorteasca", spuneRaeceanu. El considera ca pana in vara, preturile nu vor inregistrafluctuatii semnificative, poate doar inca o scadere de maximum5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO