Eveniment

Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,3% în mai faţă de aprilie

Autor: Ana Maria Neagu

04.07.2011, 10:06 62

Preţurile producţiei industrialepe total, piaţa internă şi externă, au scăzut în mai cu 0,3%comparativ cu aprilie, ca urmare a ieftinirilor din industriaprelucrătoare, dar au crescut cu 8% faţă de luna corespunzătoaredin anul 2010, potrivit datelor INS.

După destinaţie, preţurileproducţiei industriale pentru piaţa internă s-au situat la acelaşinivel cu cele din luna anterioară, iar preţurile producţieiindustriale pentru piaţa externă au înregistrat scăderi cu 1%, searată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică(INS).

Pe secţiuni au fost observatescumpiri în industria extractivă (Ă0,4%), la distribuţia apei;salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare(Ă0,2%) şi la producţia şi furnizarea de energie electrică şitermică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (Ă0,1%). Scăderi depreţuri s-au înregistrat în industria prelucrătoare(-0,4%).

Pe marile grupe industriale seconstată creşteri de preţuri în industria bunurilor de uz curent(Ă0,5%) şi scăderi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată(-1,5%), în industria energetică (-1,1%) şi industria bunurilor decapital (-0,2%).

Comparativ cu aceeaşi lună din2010, în mai anul acesta s-au remarcat creşteri de preţuri în toatesectoarele de activitate, respectiv de 8,9% în industriaprelucrătoare, de 8,5% la distribuţia apei; salubritate,gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare, de 4,2% înindustria extractivă şi de 3,7% la producţia şi furnizarea deenergie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aercondiţionat.

Pe marile grupe industriale,scumpiri semnificative au avut loc la produsele din industriabunurilor intermediare (Ă10,2%) şi la cele din industria energetică(Ă8,7%). Sub nivelul înregistrat pe total s-au situat produsele dinindustria bunurilor de capital (Ă3,7%) şi industria bunurilor defolosinţă îndelungată (-1,1%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO