Eveniment

„Prima casa” inca nu functioneaza pentru locuintele nou construite, la o luna de la start

06.04.2010, 23:12 30

La mai bine de o luna de la debutul editiei a doua aprogramului, normele pentru finantarea imobilelor care urmeaza safie construite - inclusiv prin asocierea a cel putin sapte clienti- care faceau diferenta fata de editia 2009, abia au fost aprobatede Guvern si urmeaza sa fie publicate in Monitorul Oficial.

Nivelul cererii din partea clientilor pentru locuintele vechieste comparabil cu cel din anul 2009, cand se stabilizase la circa100 pe zi.

"Se proceseaza cereri de credite din plafonul aferent anului2010 doar pe partea de achizitii de imobile deja construite. Suntemla ritmul de anul trecut", spune Irina Constantinescu, directorstrategie si riscuri la Fondul National de Garantare a Creditelorpentru IMM, institutia care gestioneaza garantiile acordate destat. Spre exemplu, in perioada 29-31 martie, Fondul a trimis catrebanci un numar de 227 de dosare solutionate, potrivit datelorpublicate pe site-ul propriu. Anul acesta statul a alocat pentruprogram un plafon de garantare de 700 de milioane de euro, dupa cein 2009 au fost acordate garantii in valoare de apro ximativ 600 demilioane de euro intr-un interval de opt luni, dintr-un plafon deun miliard de euro.

Ioana Munteanu, purtatorul de cuvant al Guvernului, a explicatla sfarsitul sap tamanii trecute ca normele aprobate definesc clarpotentialii beneficiari ai programului. Astfel, pot lua crediteprin "Prima casa" si clientii care au detinut anterior proprietatiin cota parte, dar nu impreuna cu sotul sau sotia.

Normele aprobate de guvern prevad ca in cazul finantarilorpentru constructia de locuinte, sa se instituie ipoteca pe locuintaviitoare in favoarea Ministerului Finantelor, cu obligatia notariiprealabile a autorizatiei de constructie in cartea funciara. Deasemenea, asupra te re nului pe care se va construi locuinta seinstituie ipoteca de rangul I in favoarea Ministerului Finantelor,in timp ce banca finantatoare va avea o ipoteca de rangul II.Locuintele care urmeaza sa fie construite in regim individual princredite bancare garantate de stat trebuie sa fie finalizate inmaximum 18 luni, cu o prelungire maxima de un an, iar durata derealizare trebuie sa rezulte din contractul de antepriza in cheiatcu firma de constructii, au explicat saptamana trecuta surseministeriale citate de Mediafax.

Firmele de constructii trebuie sa nu inregistreze restante laplata obligatiilor bugetare mai vechi de 60 de zile dar si sa aducao garantie de buna executie, de 10% din valoarea devizuluiestimativ, pentru a fi eligibile in "Prima casa". La randul sau,proprietarul trebuie sa vina cu un aport de cel putin 5% dinvaloarea costului de constructie a locuintei, dar si sa constituieun depozit colateral reprezentand valoarea primelor trei rate dedobanda.

Plafonul de garantare din partea statului a fost mentinut la60.000 de euro in cazul imobilelor deja construite, iar pentru celecare urmeaza sa fie construite va fi de 70.000 de euro, respectiv75.000 de euro, in cazul asocierilor intre clienti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO