Eveniment

„Prima casa" linisteste temporar preturile, dar corectiile vor continua. Cum comentati?

31.08.2009, 19:30 26

Preturile locuintelor de pe piata locala s-au redus in prima jumatate a acestui an cu pana la 40% fata de sfarsitul anului trecut, cea mai mare scadere fiind inregistrata de segmentul locuintelor vechi, de 23%, in vreme ce preturile pe segmentul nou s-au redus cu 17%, potrivit raportului companiei de evaluare Darian Rom-Suise.

Pe termen scurt, analistii Darian mai apreciaza ca programul guvernamental „Prima casa" va stabiliza preturile in jurul valorii de 60.000 de euro.

Pe termen lung insa, preturile vor urma trendul economic general, fiind in continuare estimate corectii ale preturilor la apartamente.

„Consideram ca echilibrarea aparenta a preturilor determinata de imbunatatirea conditiilor de creditare prin programul «Prima casa», declansat de Guvern, nu va fi de durata, fiind destinat unui segment redus de populatie. In conditiile derapajului economic actual, preturile proprietatilor imobiliare vor scadea in continuare, stabilizandu-se abia la cateva luni dupa oprirea declinului economic", a declarat Adrian Crivii, directorul general al Darian.

In Capitala, cele mai afectate au fost locuintele vechi, care au inregistrat o scadere a preturilor de 33%, in timp ce preturile la apartamentele noi au coborat cu 25% fata de nivelurile de la sfarsitul anului trecut.

Aceleasi scaderi medii s-au inregistrat si in majoritatea oraselor din provincie.

Indexul imobiliar ZF arata ca preturile apartamentelor vechi de trei camere din Capitala au scazut de la inceputul anului cu aproape 50%.

Potrivit unui studiu recent al companiei de consultanta imobiliara Colliers, preturile apartamentelor din Bucuresti nu s-au modificat semnificativ in luna august, ramanand la aproximativ acelasi nivel ca si cel din luna iulie, cand s-a remarcat o scumpire medie de 4%, fata de iunie.

Iulie a fost, potrivit Colliers, prima luna din ultimul an in care s-a observat o tendinta evidenta de crestere a preturilor, iar in cazul apartamentelor vechi cu doua camere din Bucuresti majorarea a fost de 10-15%, dupa lansarea programului „Prima casa".

80% din romani sunt proprietari

In ceea ce priveste cererea de locuinte, aceasta se pastreaza in continuare ridicata, in ciuda faptului ca peste 80% dintre romani detin proprietati imobiliare, nivel situat mult peste media europeana de 60%.

De asemenea, numarul de locuinte nou livrate la mia de locuitori pe piata locala se situeaza in continuare sub media europeana de 470 de locuinte la mia de locuitori. Pe piata locala, in 2008 s-au livrat in medie 380 de unitati locative la mia de locuitori.

Piata isi revine la sfarsitul lui 2010

O eventuala deblocare a pietei tranzactiilor imobiliare este apreciata spre sfarsitul anului viitor, odata ce economia da semne de redresare, este de parere Crivii. „La nivelul Capitalei se concentreaza cel mai mare numar de tranzactii din tara, asa ca este de asteptat sa vedem prima data revenirea in Bucuresti", a explicat directorul Darian.

Preturile la terenuri au inregistrat scaderi asemanatoare cu cele de pe piata rezidentiala, cea mai afectata fiind provincia, unde preturile au coborat cu pana la 40% fata de nivelul de la finalul anului trecut. In medie, scaderea preturilor la terenuri in primele sase luni s-a situat la 26%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO