Eveniment

Prima consolidare in Austria: Raiffeisen Intl. absoarbe Raiffeisen Zentralbank

20.04.2010, 23:01 32

Raiffeisen Bank Romania, una dintre cele mai mari banci de pepiata, va avea de la toamna un nou actionar majoritar - bancaaustriaca Raiffeisen International AG, care va rezulta din fuziuneaholdingului Raiffeisen International, care detine in prezent 99,5%din actiuni, cu Raiffeisen Zentralbank (RZB), banca-mama agrupului.

Noua banca va fi condusa de Herbert Stepic, presedinteleexecutiv al actualului holding Raiffeisen International, careadministreaza bancile detinute de grup in Europa Centrala si deEst.

Fuziunea cu RZB a aparut ca solutie la constrangerile financiareaparute in contextul crizei economice internationale si va marcaesecul proiectului de gestionare independenta a operatiunilor dinregiune printr-un vehicul - Raiffeisen International Holding - carenici nu detine licenta bancara in Austria. In schimb, holdinguleste listat la bursa din Viena, spre deosebire de RZB, care anultrecut a fost nevoita sa recurga la ajutorul financiar alguvernului austriac pentru a-si consolida capitalul pe masuradeteriorarii activelor.

Noua entitate va imbina accesul pe piata de capital alholdingului cu licenta bancara a RZB si implicit cu accesul lasprijin guvernamental in caz de nevoie. Stepic incearca acum sa-iconvinga pe investitorii in Raiffeisen International Holding cafuziunea va fi benefica, dupa ce ani de zile a promovat proiectulholdingului, reusind sa mobilizeze capitaluri importante de pebursa.

Din cauza crizei s-a ajuns insa la paradoxul ca RZB, actionarulmajoritar al holdingului, sa aiba o situatie financiara mai slabadecat vehiculul de administrare a bancilor detinute in regiune. Asaa aparut ideea fuzionarii celor doua structuri. Stepic sustine canoua banca nu va avea nevoie de o majorare de capital decat ineventualitatea unei achizitii importante in Europa Centrala si deEst, ipoteza care in prezent nu este luata in calcul. El a spus caRaiffeisen International AG se va finanta de pe pietelefinanciare.

Documentele privind fuziunea vor fi publicate pe 8 mai, iar pe7-8 iulie actionarii celor doua entitati implicate vor fi convocatisa voteze. Fuziunea efectiva ar putea avea loc in toamna.

Stepic, care este si presedintele Consiliului de Supraveghere alRaiffeisen Bank Romania, a fost in ultimii doi ani cel mai vocalbancher austriac in a solicita statelor din regiune in care grupulsau este prezent sa ia masuri de sprijinire a bancilor, inclusiv cucapital la nevoie. Pentru Romania in particular a reclamatincheierea unui acord cu FMI si eliberarea rezervelor minimeobligatorii.

Raiffeisen International incaseaza anul acesta de la RaiffeisenBank Romania dividende de circa 143,5 mil. lei (34,5 mil. euro),fara a fi nevoita sa faca o majorare de capital.

Bursa de la Viena a reactionat pozitiv ieri la confirmareaproiectului de fuziune si la detaliile publicate. Pretul actiuniiRaiffeisen International a urcat cu 8,5%, pana la aproape 39 deeuro pe actiune. Capitalizarea bursiera se ridica la peste 6 mld.euro. Pretul unei actiuni Erste, actionarul majoritar al BCR, afost de 34 de euro, relativ stabil fata de ziua precedenta.Consiliile directoare ale celor doua banci au cazut de acord caactionarii minoritari ai Raiffeisen sa detina intre 21,2% si 22%din entitatea ce va rezulta dupa fuziune, potrivit evaluariloroferite de doua firme de audit.

Free-float-ul Raiffeisen - proportia din capitalul socialdisponibila pentru a fi tranzactionata la bursa -, inclusivactiunile proprii rascumparate, se ridica in prezent la 27,2%,restul actiunilor fiind detinute de RZB, banca comerciala si deinvestitii austriaca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO