Eveniment

Prima de casare de 2.700 de euro: Cu trei „rable" casate, cumperi un Logan cu 3.200 de euro

Prima de casare de 2.700 de euro: Cu trei „rable" casate, cumperi un Logan cu 3.200 de euro
02.09.2009, 18:10 697

Prima de casare va ajunge la 11.400 de lei (2.700 de euro) de anul viitor prin casarea a pana la trei „rable" in vederea achizitiei unei masini noi prin intermediul unui sistem de vouchere, potrivit unei propuneri a Ministerului Mediului.

Pana in prezent putea fi casata o singura „rabla", iar valoarea primei de casare este de 3.800 de lei (900 de euro).

In noua formula, in cazul modelului Logan achizitionat prin programul „Rabla", pretul de pornire al versiunii de baza ar ajunge la 3.200 de euro, fata de 4.900 de euro in prezent.

Voucherele (tichetele valorice) se vor obtine de catre proprietarul unei masini mai vechi de zece ani care sa fi fost inmatriculata in Romania inainte de 31 decembrie 2006 si care sa fi fost predata la casare. Proprietarul, persoana fizica sau juridica, primeste de la firma unde a casat masina un certificat care sa ateste distrugerea acesteia. Pentru a achizitiona o masina prin „Rabla", cel care detine tichetele valorice poate fi si altul decat proprietarul autovehiculului predat spre casare.

Ar fi bine pentru companii

„Prin implementarea acestei masuri se deschide un nou tronson pe piata, in special din partea persoanelor juridice. Sunt multe companii care detin mai multe masini vechi si vor casa o parte din acestea in vederea achizitiei unora noi", a spus Constantin Stroe, vicepresedintele Automobile Dacia, care a subliniat faptul ca Executivul a realizat ca trebuie sa vina cu elemente noi in lupta cu criza economica.

Pe de alta parte, in conditiile in care in Romania nu este implementat un sistem de impozitare bazat pe emisiile de noxe, iar anul trecut s-au importat peste 350.000 de „rable", in opinia dealerilor auto un astfel de program nu-si va atinge scopul. „Taxa pe emisiile de dioxid de carbon este cea mai importanta. Pana atunci astfel de masuri nu vor avea efectul scontat. Spre exemplu, in Germania nimeni nu era foarte interesat sa-si cumpere o masina noua pana cand a fost implementat impozitul pe CO2", a subliniat Nicolae Sorescu, directorul general al Radacini Motors, dealer Opel si Chevrolet.

Potrivit vicepresedintelui Dacia, pe piata sunt multe masini vechi aflate in proprietatea pensionarilor care nu-si mai pot permite achizitia uneia noi.

Daca nu mai exista o limita minima in ceea ce priveste timpul de detinere, un client va putea cumpara de la pensionari masinile si va putea achizitiona una noua prin programul „Rabla".

In acelasi timp, seful Radacini Motors considera ca nu vor fi multi cei care vor casa mai multe rable in vederea achizitiei uneia noi. „Un succes prea mare nu are cum sa-l aiba. Vor veni cativa care au mai multe rable in garaj, dar pana nu obligi proprietarii de masini poluante sa le caseze, nu vor exista rezultate", a spus Sorescu.

In primele doua etape ale programului „Rabla" s-au casat putin peste 20.000 de masini, dintr-un total de 40.000 de unitati, motiv pentru care in etapa a treia programul a fost extins la persoane juridice, leasing si utilitare usoare.

4.000 de euro pentru casarea unui tractor

In acelasi timp, din 2010 programul „Rabla" ar putea fi extins si la tractoare si masini agricole. Cei care vor casa un tractor mai vechi de zece ani vor primi o prima de pana la 17.000 de lei (aprox. 4.000 de euro) sau maxim 50% din valoarea utilajului nou. In cazul firmelor, valoarea primei de casare nu poate depasi 40% din valoarea utilajului nou.

Potrivit declaratiilor anterioare ale lui Ioan Neculaie, cel care detine compania Prescon, care controleaza platforma Roman Brasov, unde in prezent se produc tractoare U650 pentru export catre Egipt, o astfel de masura ar duce la cresterea productiei si implicit a numarului de angajati. Pretul unui tractor U650 este de aproximativ 14.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO