Eveniment

Prima unitate SMURD in Bucuresti

25.11.2004, 00:00 11



Prima unitate de primiri urgente din cadrul Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) infiintata in Bucuresti functioneaza la Spitalul Clinic de Urgenta, avand in dotare un elicopter pentru transporturi speciale, a declarat ieri Bogdan Oprita, coordonatorul unitatii.



Unitatea a devenit operationala in septembrie, cand au fost realizate primele ore de zbor de acomodare dintre piloti si echipajele medicale. In cele 60 de ore de zbor de pregatire au fost realizate insa si 20 de misiuni, trei pentru transplanturi, sapte medicale si altele vizand transportul interspitalicesc al unor bolnavi in stare grava.



Ieri, unitatea de primiri urgente a fost inaugurata oficial, iar pilotii si medicii au facut o demonstratie de transport medical cu aparatul de zbor din dotare.



Elicopterul este dotat cu echipamente folosite in interventiile de urgenta, astfel incat, pe durata zborului, starea bolnavului sa fie stabila.



Conducerea Spitalului de Urgenta beneficiaza de spatiu pentru parcarea elicopterului in cadrul Complexului Sportiv Dinamo, in baza protocolului semnat cu reprezentantii bazei.



SMURD a fost infiintat in Romania la initiativa lui Raed Arafat, un medic de origine palestiniana stabilit de cativa ani in Romania. In 1990, dupa ce proiectul a fost refuzat la Cluj, Raed Arafat s-a mutat la Targu Mures, iar timp de un an, serviciul a functionat pe baza voluntariatului. Dupa modelul sistemelor occidentale, serviciul a fost integrat in unitatea pompierilor militari.



Medicii si pompierii din Targu Mures au beneficiat de ajutorul colegilor din Scotia, de la care au primit masini de interventie si chiar o cladire mobila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO