Eveniment

Primaria cauta 50 mil. euro pentru stadionul Lia Manoliu

Primaria cauta 50 mil. euro pentru stadionul Lia Manoliu
27.05.2009, 19:57 50
Primaria Capitalei are nevoie in acest an de fonduri suplimentare de 50 de milioane de euro pentru a mentine in grafic lucrarile de constructie la stadionul national Lia Manoliu, dupa ce in bugetul pe acest an al Primariei au fost alocate doar 10 milioane de euro pentru acest proiect.
Compania Max Bogl a realizat in ultimele luni lucrari de 16 mil. euro la acest proiect, neachitate pana in prezent de catre Primarie. In cazul in care municipalitatea nu va gasi resursele pentru continuarea proiectului, lucrarile ar putea fi oprite peste doua luni.
„Pentru 2009 ar fi nevoie pentru acest proiect de 55-60 de milioane de euro. Din pacate, in buget sunt doar 10 milioane de euro pentru stadion, iar lucrarile executate si nefacturate sunt de 16 milioane de euro. Vom plati cei 10 milioane de euro pe care ii avem in urmatoarea perioada si avem doua luni la dispozitie pentru gasirea finantarii, altfel constructorul va opri lucrarile", a declarat Mircea Raicu, viceprimar general al Capitalei.
 
Un sfert din stadion e gata
Investitia totala in proiectul stadionului Lia Manoliu este estimata la circa 140 de milioane de euro, din care au fost platiti pana in prezent catre constructor 20 mil. euro, lucrarile fiind realizate in procent de 25%, potrivit reprezentantului Primariei. Finalizarea lucrarilor este programata pentru sfarsitul anului viitor sau luna ianuarie 2011, pe acest stadion fiind programata disputarea finalei Europa League de peste trei ani.
„Daca peste doua luni se opresc lucrarile, iar in 2012 ne facem de bacanie ca nu am fost in stare sa realizam stadionul, vom avea probleme. Consiliul General, alaturi de primar, trebuie sa gaseasca toate resursele dirijate spre lucrari inutile sau mai putin importante, pe care sa le directionam spre acest proiect, iar Guvernul sa completeze acest buget", au mai spus reprezentantii Primariei.
Intre fostul primar, Adriean Videanu, si fostul prim-ministru, Calin Popescu Tariceanu, a existat o intelegere conform careia Guvernul va sprijini financiar acest proiect. O alta solutie luata in calcul este atragerea unui credit garantat de stat, in conditiile in care Primaria are un grad de indatorare de doar 8%.
In opinia consilierilor Capitalei, spre acest proiect ar putea fi directionate fonduri care erau alocate cimitirelor si proiectelor peisagistice sau fantanii arteziene de 9 mil. euro proiectata pentru parcul Herastrau.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO