Eveniment

Primele cazuri de persoane suspecte de gripa aviara

18.05.2006, 00:00 12

Doi copii de pe Strada Blocurilor din Codlea si un tanar de 20 de ani din localitatea buzoiana Valea Lupului, situata in apropiere de orasul Patarlagele, au fost adusi ieri la Spitalul Matei Bals din Capitala, cu suspiciune de gripa aviara.

Cei doi copii - un baiat in varsta de un an si zece luni si o fetita de opt ani - aveau febra foarte mare si disfagie (greutate la inghitire). Aceleasi simptome le avea si tanarul care a inceput sa se simta rau dupa ce ar fi manipulat mai multe pasari moarte.

Ministerul Agriculturii a anuntat ieri la pranz ca virusul gripei aviare a fost confirmat de laboratorul de specialitate din Bucuresti in sapte locatii, insa numarul localitatilor in care exista suspiciuni de gripa aviara este mult mai mare pe baza testelor rapide efectuate pe plan local. Potrivit ministerului, sunt sapte focare de gripa aviara in localitatile brasovene Hurez, Fagaras, Feldioara de Ucea, Soars si in Codlea la firmele Dakrom si PatiProd, precum si in localitatea Sita Buzaului din judetul Covasna.

De altfel, patronul firmei Drakom Silva din Codlea, Vasile Dardala, a fost retinut ieri pentru 24 de ore, in baza unei ordonante emise de procurori ai Parchetului Judecatoriei Brasov. Potrivit purtatorului de cuvant al Parchetului, Carmina Reit, acuzatiile aduse patronului firmei Drakom Silva sunt raspandirea de boli la animale, precum si falsificarea de alimente si alte produse.

Ea a mai precizat, potrivit Mediafax, ca sunt in cercetare trei dosare vizand focarul de gripa aviara de la Codlea, cercetari de natura penala fiind pana acum doar in privinta lui Dardala. Cercetarile vizeaza si societatile Pati Prod si Avi Prod 2002 de pe platforma Codlea, a precizat sursa citata.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a apreciat ieri ca cei doi sefi ai ANSV demisi, precum si responsabilii din judetul Brasov, unde a aparut ultimul focar de gripa aviara, au dat dovada "de o iresponsabilitate criminala".

Seful Executivului a precizat ca a semnat inca din cursul serii de marti ordinul de demitere a presedintelui Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare Ion Agafitei si a adjunctului acestuia, Dan Marcu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO