Eveniment

Primele componente Airbus vor fi produse la Ghimbav in octombrie

31.05.2010, 23:31 32

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, ar putea sa ia parte, inluna octombrie, la inaugurarea unei fabrici de componente pentruaeronavele Airbus, situata pe platforma producatorului autohton IARGhimbav (IARV), in urma unei investitii de 45 mil. euro realizatade compania germana Premium Aerotec, parte a gigantului EADS.

Hans Losinger, directorul executiv al Premium Aerotec, s-aintalnit la finele saptamanii trecute cu primarul Brasovului,George Scripcaru, potrivit companiei germane.

Prima linie de fabricatie pentru componente Airbus A320 de laGhimbav a fost amanata pentru luna octombrie, fata de termenulstabilit anterior, respectiv luna septembrie din 2010. Investitiileau inceput insa abia in primavara acestui an, odata cu semnarea inmartie a unui acord intre compania IAR Brasov si compania PremiumAerotec GmbH, parte a concernului franco-germano-spaniol EADS,privind folosirea de catre concern a unui teren de 60.000 de metripatrati detinut de producatorul autohton de elicoptere.

Investitia EADS de la Ghimbav ar urma sa beneficieze si de unajutor de la stat in valoare de circa 40 mil. euro, in conditiilein care acesta este de tip greenfield si intra sub incidenta legiioffsetului (care se refera la contractele strategice si obliga unvanzator de produse strategice sa reinvesteasca in Romania celputin 80% din suma obtinuta prin contract - n. red.).

"Investitia EADS de la Ghimbav pune bazele colaborarii inperspectiva dintre IAR Brasov si concern. Noi am putea de exemplusa facem componente pentru ei si ei pentru noi. Deocamdata defabrica vor beneficia muncitorii din zona care au plecat de la IARBrasov in urma restructurarilor si vor avea sanse mai mari sa seangajeze la noua fabrica", a declarat Neculai Banea, directorulgeneral al IAR Brasov.

El a precizat ca in prezent la compania romaneasca mai lucreaza333 de angajati dupa ce in ultimii doi ani au plecat circa 550 desalariati de pe platforma IAR. In prima faza, la fabrica dinGhimbav vor lucra 300 de oameni, urmand ca pe parcurs numarulacestora sa creasca progresiv pana la 700, iar compania sa ajungala afaceri de 700 mil. euro, potrivit unui comunicat al companieigermane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels