Eveniment

Primele cresteri de preturi din 2005, la energie electrica si gaze

21.12.2004, 00:00 22

Pretul energiei electrice furnizata consumatorilor finali (categorie in care sunt inclusi si consumatorii casnici) vor creste in medie cu 4,6%, la 1 ianuarie 2005, iar pretul gazelor naturale va fi majorat cu 5%, au anuntat ieri autoritatile in domeniu.
Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), decizia de majorare a pretului a fost luata pentru acoperirea costurilor societatilor din sector, respectarea angajamentelor internationale asumate de Romania, precum si sustinerea investitiilor necesare.
De asemenea, reprezentantii ANRE sustin ca, in elaborarea noilor metodologii de calcul a tarifelor, au fost avute in vedere si posibilitatile de plata pentru factura energiei in Romania.
Pretul energiei electrice provenit din centralele hidroelectrice a fost dublat, pentru a permite producatorilor sa finanteze investitii de circa 1.200 miliarde de lei.
"Aceasta majorare s-a compensat printr-un efort de crestere a eficientei in toate sectoarele, inclusiv prin renuntarea remunerarii unor capacitati excedentare", spune ANRE.
Ultima majorare a tarifelor la energia electrica a avut loc in luna iulie, cand pretul platit de consumatorii finali a crescut cu 7,8%.
In ceea ce priveste gazele naturale, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) spune ca diferentierea tarifelor in functie de consum si introducerea abonamentelor lunare la gaze naturale vor fi amanate pentru 1 aprilie.
Consumatorii rezidentiali conectati la sistemele de distributie, categorie in care sunt incluse institutiile publice si populatia, vor achita aproape 5,2 mil. lei pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale, cu circa 250.000 de lei mai mult decat in prezent. Consumatorii conectati direct la sistemul national de transport (o serie de fime mari) vor plati circa 4,2 mil. lei / 1.000 metri cubi.
Tariful pentru celelalte categorii de consumatori va creste cu 227.259 lei, pana la 4.772.438 lei/1.000 metri cubi.
Conform angajamentelor asumate de Romania fata de institutiile internationale, de la 1 ianuarie 2005 trebuiau aplicate noile metodologii de diferentiere a tarifelor si a preturilor finale reglementate pe operatori si consumatori.
ANRGN a decis sa amane aplicarea acestor prevederi, luand in considerare impactul cresterii preturilor asupra populatiei precum si necesitatea informarii noii echipe guvernamentale.
Majorarea cu 5% a pretului gazelor trebuie sa asigure acoperirea costurilor de achizitie a gazelor naturale atat din productia interna cat si din import. De asemenea, decizia va asigura societatilor de distributie un nivel mediu al veniturilor recunoscute de ANRGN.
Pe de alta parte, pretul gazelor naturale din productia interna va fi majorat trimestrial, conform intelegerilor cu institutiile financiare internationale, pana la o medie anuala de 85 $/1.000 mc, in 2005.
Astfel, costul va creste pana la 70 dolari/1.000 mc in primul trimestru al anului viitor, pentru trimestrele urmatoare fiind prevazute preturi de 80 $, 90 $ si, respectiv, 105 $.
In ceea ce priveste gazele din import, a caror pondere va fi de 40% din consumul anului 2005, ANRGN estimeaza ca pretul acestora va fi de 195 $/1.000 mc in primul trimestru si de 210 dolari in trimestrul al doilea.
In trimestrele trei si patru ale anului viitor, ANRGN anticipeaza un cost al gazelor din import de 205 dolari si, respectiv, 195 dolari.
"Tinand cont de nivelurile estimate, media anului 2005 pentru gazele din import va fi cu circa 50 dolari/1.000 mc peste nivelul inregistrat in 2004, diferenta care se va reflecta in preturile reglementate la consumatorii finali", spun reprezentantii ANRGN.
Ultima majorare a pretului gazelor naturale a avut loc in luna octombrie, cu circa 200.000 lei/1.000 metri cubi, corespunzator unui nivel mediu de 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels