Eveniment

Primele măsuri cu impact fiscal şi bugetar major adoptate de noul guvern

Primele măsuri cu impact fiscal şi bugetar major...

Autor: Iulian Anghel

09.01.2017, 00:06 836

Guvernul a aprobat la sfârşitul săptămânii trecute două ordonanţe de urgenţă cu impact semnificativ pentru buget şi pentru afaceri. De asemenea, prin hotărâre a majorat salariul minim brut pe ţară cu 16%.

Salariul minim brut

Salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 1.450 lei lunar începând cu data de 1 februarie 2017, pentru un program complet de lucru de 166 de ore în medie pe lună, reprezentând 8,735 lei/oră. Prin urmare, valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată creşte cu 16% faţă de sfârşitul anului 2016, respectiv de la 1.250 de lei la 1.450 de lei.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 3 de modificare a Codului fiscal, cu aplicare de la 1 februarie

 

Cercetare-dezvoltare

Pentru societăţile care în prezent desfăşoară exclusiv activitate de inovare, cercetare - dezvoltare, sau care se vor înfiinţa în viitor, se introduce facilitatea de scutire de la plata impozitului pe profit în primii 10 ani de activitate.

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor

Se majorează limita veniturilor realizate la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent de la 100.000 euro la 500.000 euro pentru societăţile care vor să se înregistreze ca micro­întreprinderi.

Se stabileşte o cotă de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile care au unu sau mai mulţi salariaţi şi se abrogă cota actuală de 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat.

Impozitul pe venit

Se elimină impozitul pe venit datorat de persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor ca urmare a desfăşurării activităţilor cu caracter sezonier, în baza contractului individual de muncă încheiat pe durată de­terminată.

Impozitarea transferului de proprietate

Se introduce un plafon neimpozabil în cazul veniturilor obţinute ca urmare a  transferului dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, în sumă de 450.000 lei.

Peste această sumă, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 3% la diferenţa dintre valoarea declarată de părţi şi suma neimpozabilă de 450.000 lei. 

Deduceri

Se deduce de la calculul impozitului pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor a contravalorii serviciilor medicale furnizate sub formă de abonament, servicii medicale preplătite pe care furnizorii le oferă în mod direct abonaţilor şi nu prin intermediul asigurătorilor, în afara serviciilor din pachetul de servicii medicale de bază din sistemul de asigurări sociale de sănătate, suportate de angajaţi, pe lângă primele de asigurare voluntară de sănătate (conform Legii nr. 95/2006, repu­blicată), în limita echivalentului în lei al sumei de 400 euro anual.

Contribuţii sociale obligatorii

Se introduce excepţia potrivit căreia persoanele care realizează venituri din investiţii şi/sau din alte surse nu datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri dacă în cursul anului fiscal realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din pensii, venituri din activităţi independente, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din asocierea cu o persoană juridică sau venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură.

Se alimină plafonarea con­tribuţiilor de CAS şi CASS la cinci salarii medii brute

Ordonanţa nr. 2 privind unele măsuri fiscal-bugetare

Salarii

Începând cu 1 februarie 2017, majorările salariale se aplică astfel: personalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale beneficiază de majorarea cu 20% faţă de nivelul acordat pentru luna ianuarie 2017 a cuantumului brut al salariilor de bază/indemnizaţiilor, precum şi a cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, în măsura în care personalul respectiv îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii. Personalul de execuţie din cadrul instituţiilor publice de spectacole sau concerte beneficiază de majorarea cu 50% în aceleaşi condiţii.

Pensii

Începând cu data de 1 iulie 2017, valoarea punctului de pensie se majorează cu 9% şi va fi de 1.000 lei.

Începând cu 1 martie 2017, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari va creşte la 520 lei.

Finanţarea drepturilor asis­tenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizaţiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav, acordate potrivit Legii nr. 448/2006 se asigură integral de la bugetul de stat.

Studenţi

Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, beneficiază de la 1 februarie de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a. Cuantumul alocat pentru constituirea fondului de burse şi protecţie socială a studenţilor se stabileşte la 201 lei/lună.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO