Eveniment

Primul semn bun: industria si-a redus mult scaderea

Primul semn bun: industria si-a redus mult scaderea
09.11.2009, 23:17 19

Productia industriala si-a incetinit vizibil scaderea inseptembrie fata de anul trecut, pana la un nivel de -4%, dupa ce aintrat in acest an cu un ritm de scadere de -18%.

In acelasi timp, comertul cu amanuntul a inregistrat inseptembrie o scadere anualizata de -13,9%, fata de minimul atins iniunie de -17,3%, potrivit datelor ajustate ale INS. GuvernatorulMugur Isarescu a anticipat in discursul de vinerea trecuta ca INSva afisa date mai bune pentru evolutia productiei industriale dinseptembrie, pe care a incadrat-o cu optimism pe un "trend usorpozitiv". "Catastrofa a fost in semestrul intai. Speram sa seconsolideze un trend pozitiv si urmatorul semn care indica evolutiaeconomiei sa nu fie World Wide Web (www, adica suisuri sicoborasuri repetate - n.r.)", spune Pogonaru.

Deficitul comercial a fost in primele luni ale anului de 6,9miliarde de euro, in scadere cu 11 miliarde de euro fata de aceeasiperioada a anului trecut, in contextul in care scadereaimporturilor a fost de doua ori mai accelerata decat cea aexporturilor.

"Nici vorba de dezghetare. Pe domeniul nostru (cel al textilelor- n.r.), agentii economici sunt, dimpotriva, foarte tematoriprivind lunile acestea de sfarsit de an, septembrie, octombrie,noiembrie. Anul viitor cresterea de productie fizica ar putea venipe baza revenirii consumului pe pietele din Vest, dar nu pe piatainterna", spune Maria Grapini, director general al grupuluiPasmatex din Timisoara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO