Eveniment

Procesatorii de lapte vor sa plateasca mai mult

12.10.2004, 00:00 28

O parte a procesatorilor de lapte din Transilvania si-a anuntat intentia de plati mai mult pentru achizitia materiei prime incepand de luna viitoare.
Astfel, reprezentantii companiei Friesland spun ca vor oferi producatorilor un bonus de 1.000 pentru fiecare litru de lapte pe care il vor achizitiona.
"Vrem sa incurajam in primul rand calitatea laptelui produs si sistemul de bonus va fi prevazut intr-o anexa la contractul de preluare" a spus Sever Gatina, director materie prima al Friesland. Compania preia la nivelul judetului circa 25-30.000 de litri de lapte, din care jumatate se inscrie la calitatea intai.
"Am cheltui cu acest bonus circa 30 de milioane zilnic, dar asa ne-am asigura si noi o sursa de aprovizionare de calitate si sigura", a adaugat Gatina.
Tot cu 1.000 de lei mai mult intentioneaza sa ofere si alti procesatori. "In urma negocierilor directe cred ca vom ajunge la o intelegere si cresterea nu va depasi 1.000 de lei pe litru", a mai declarat Vasile Nas, directorul societatii Bonas Apahida, care colecteaza zilnic circa 5.000 de litri de lapte.
Aceasta decizie a procesatorilor vine in contextul in care producatorii de lapte si-au exprimat nemultumirea fata de oferta companiilor procesatoare. In prezent, un litru de lapte este achizitionat cu 5-6.000 de lei, in timp ce producatorii sustin ca acest pret nu le acopera cheltuielile.
"Pe noi ne costa acum un litru de lapte intre 8.100 si 10.500 de lei, asa ca pretul care il dau procesatorii e foarte mic", a declarat Costan Cristea, presedintele Asociatiei Judetene a Crescatorilor de Taurine Cluj. "Nu e corect ce intampla. Dintr-un litru preluat la STAS cu 5.000 de lei ei fac doi litri la normalizare si vand cu 17.000 de lei litrul. Diferenta e enorma", a spus Mihai Szabo, producator de lapte din comuna Suat.
Producatorii de lapte spun ca sunt decisi sa obtina un pret de referinta de cel putin 8.000 de lei la litrul de lapte.
La randul lor, procesatorii sustin ca majorarile solicitate de producatori nu au acoperire in calitatea laptelui furnizat si s-ar repercuta negativ asupra preturilor de desfacere catre populatie. "Nu cred ca putem prelua aceasta majorare la materie prima. Daca le dam lor 2.000 de lei, inca 1.000 de lei la benzina, apoi alte cheltuieli in crestere ajungem la o crestere de 50% pentru produsul finit", a precizat Vasile Nasa. La randul sau, Ioan Corpodean, care conduce un punct de colectare la Mociu, spune ca si asa costurile de productie sunt foarte ridicate. "Nu e vorba de rea vointa, dar noi lucram dupa cerere si oferta. Daca am oferi cat cer producatorii, cascavalul ar ajunge de exemplu la 250.000 de lei. Cine il mai cumpara atunci", a spus Corpodean.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO