Eveniment

Producatorii de carne de pui cer sprijin guvernamental

18.10.2005, 20:35 12

Confruntati cu o scadere de pana la 50% a vanzarilor de carne de pui pe piata interna din cauza panicii create de aparitia virusului gripei aviare, producatorii interni solicita sprijin guvernamental pentru reducerea importurilor care in prezent detin circa 40% din piata.

"Am cerut sprijin din partea guvernului pentru a putea temporiza importurile de carne de pasare, pana in momentul in care productia noastra din stoc va depasi aceasta criza a populatiei", a spus Gheorghe Stratulat, vicepresedinte al Uniunii Crescatorilor de pasari din Romania (UCPR).

Consumul intern de carne de pasare se ridica la 330.000 de tone pe an, circa 150.000 de tone provenind din import, in special din SUA si Brazilia.

Potrivit datelor UCPR, vanzarile de carne de pasare pe piata interna au scazut progresiv in ultimele zile, pana la 50% la sfarsitul saptamanii trecute, dupa confirmarea a doua focare de infectie cu gripa aviara la Ceamurlia de Jos si Maliuc.

Producatorii interni spun ca vor incerca sa mentina pretul neschimbat, pentru ca daca ar opera scaderi de pret multe ferme cu profil avicol vor fi amenintate de faliment.

"Noi nu vrem sa reducem preturile, dar piata o poate face. Vom incerca sa mentinem tarifele actuale, insa daca cererea va fi mai mica decat oferta vom fi nevoiti sa reducem preturile, ceea ce va duce si la o scadere a productiei", a spus Ilie Van, presedintele UCPR. Acesta a mai spus ca orice calcule privind exporturile sunt usor de realizat, iar pierderile nu pot fi prea mari, in conditiile in care exporturile reprezinta doar 2% din productia anuala, adica 10 milioane de euro. "Mai grava este pierderea unor piete externe pe care va fi mai greu sa le recastigam", a mai spus Van.

Doua societati din judetul Constanta, Avicola Constanta si Avicola Lumina, sunt deja in situatia de a nu mai putea livra produsele in afara judetului, cautand oportunitati de desfacere la nivel local. "Avem deja o ferma care nu va mai putea livra carne de pui si alta care nu mai poate comercializa oua in afara judetului", a mai spus Van.



Cu uliul de paza

Ca masura de protectie impotriva patrunderii pasarilor salbatice in apropierea fermelor, compania Transavia din Alba Iulia a hotarat ca la fiecare unitate de productie sa adopte o familie de pasari rapitoare, care sa alunge pasarile salbatice. Masura a fost luata pentru a proteja zona de contactul cu diferite pasari, care ar putea transmite virusul gripei aviare. "Nu e nici o gluma, ci o masura serioasa, care se alatura celor de vaccinare a angajatilor sau celor privind restrictionarea accesului personalului si al autovehiculelor in spatiile de productie, ferme si incubatoare, dezinfectarea masinilor de transport sau utilizarea echipamentelor de protectie de catre angajati", a spus Ioan Popa, proprietarul Transavia.



Pui santinela

Autoritatile vor trimite, in aproximativ o saptamana, pui in gospodariile din Ceamurlia de Jos si Maliuc, localitati unde a fost depistata gripa aviara, pentru a testa prezenta virusului si dupa aplicarea masurilor de protectie, a declarat ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur. "Ne pregatim sa introducem un lot de pui santinela (cobai) sa vedem daca rezista. Daca puii nu rezista, continuam masurile de prevenire a raspandirii virusului", a spus Flutur. Acesta a solicitat populatiei situate in afara zonelor de risc sa evite deplasarile in Delta.

dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO